Smartlog v3 » hulegaard.dk » 2 x Erik på Flakfortet
Opret egen blog | Næste blog »

2 x Erik på Flakfortet

4. Jun 2012 00:03, ehu

Årets sommerudflugt anno 2012 gik til Flakfortet for de overmodne Erik-seniorer kendt i blogosfæren og i andre digitale (og mentale) sammenhænge som den erfarne og professionelle kunstmaler alias den socialsurrealistiske penselvirtuos, Erik Korsgaard Christensen og blogejeren.

Trods d´herrers efterhånden anseelige årringe og hermed - nogle ville sige belastende og tungtvejende, erfaringsmæssige CVer - havde ingen af os været på Flakfortet.

Ganske flot af de 60+ at debuttere - ja, ikke sandt! ;-)

Flakfortet

Det hele startede d. 30. maj 1910, kl. 12.00. På bemeldte tidspunkt var der ingen bloggere, der levede. Men det gjorde et antal driftige mænd, der startede med at placere et stort antal sænkekasser af beton på Saltholm Flak (flak betyder i denne forbindelse sand). Disse sænkekasser blev sat ned i 5 m.vand. Det var grundlaget for det videre byggeri.

Fem år senere blev der hejst kommando på Flakfortet, der skulle rumme 550 mand i krigsberedskabet (1. verdenskrig raserede udenfor Danmarks grænser). Meget krig er det ikke blevet til gennem årene. Et enkelt skud blev løsnet mod 6 tyske flyvemaskiner den 9. april 1940. Efterfølgende blev øen gjort fuldt kampklar af den tyske besættelsesmagt. Det fortælles, at tyskerne ved krigens afslutning glemte en soldat (Helmuth), der blev agterudsejlet i krigens sidste dage. Sidenhen har Helmuth huseret på øen som spøgelse.

I 1960erne forlod det danske forsvar øen, der i mange år var udsat for hærværk. Manglende vedligeholdelse, “sørøvere”, vind og vejr gjorde, at Flakfortet lå som en sølle lille ø. Men så skete der (igen) noget. I 1975 samledes en gruppe af privatpersoner, sejlklubber, Københavns kommune og (ikke at forglemme) nogle fonde.

Det kan mange gæster ca. 7 km eller 4 sømil øst fra Københavns havn glæde sig over. I læ bag granitmolerne ligger nu en af Øresunds største lystbådehavne. Men også mange landkrabber er siden 1983 ved hjælp af den gamle norske kystfærge (bygget 1950) M/S Langø med plads til 140 pass. bragt til den efterhånden underholdende ø. “Underholdende”, fordi øen også udfordrer til teambuilding, mødevirksomhed, kurser, skattejagt - ja sågar kan man overnatte (vandrerhjemsniveau).

Refleksion

2 x Erik voksede op i det samme (Lindevangs-)kvartér på Frederiksberg. Måske har vi leget med hinanden i Lindevangsparken? Måske har vi sloges om at sidde ved den gamle røde brandbils rat ved soppebassinet i Lindevangsparken? Måske har vi siddet på den samme række i den herlige (nu nedlagte) lokale Windsor biograf til en søndageftermiddags forestilling, hvor cowboydere og indianere red i vild fart på det store, gamle lærred? - Vi husker det ikke helt. ;-)

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen

Derimod kan nu erindres en frisk solskinstur med ilagt hård vind, god frokostbuffet, let motion, moden mandesnak samt yderst sigtbar perspektivering af Øresund fra alle verdenshjørner tæt ved Københavns havn.

 

Noter:

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen i oversigt

Velkommen til Flakfortet

Illustr.: Erik Hulegaard

Kommentarer

 1. Bent Otto Hansen
  4. Jun 2012 00:17
  1

  Det ser ud som om I har haft en overmåde dejlig tur. Måske ville jeg kunne have set jer, hvis jeg strakte hals heroppe fra bjergtoppen på det højeste punkt i hovedstaden - men billederne lyver jo ikke.

  Spøjst det med Lindevang. Jeg inviterede som ganske ung min store gymnasieforelskelse på middah i Café Lindevang, der havde fået forrygende kokkehuekritik i avisen. Jeg husker ikke hvordan maden var, men den var sikkert lisså dejlig som hun var smuk :-)

 2. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 00:46
  2

  @BEO#040612-0017:

  Café Lindevang er en "verdensberømt" dansk frokostrestaurant på Frederiksberg, der er besøgt adskillige gange gennem flere årtier. Et fortræffeligt valg!

  Kommentatoren alias BEO alias Bent Otto Hansen kunne sikkert fra sin penthouse/benthouse-lejlighed have set os. ;-)

  Og ja - dejlig tur - absolut! Vores ture og samvær har gennem årene været velplanlagte.

  Den bemeldte kunstmaler EKC er en meget kær blogven. En anden, der står mit bloghjerte nær, er kommentatoren, men det ved han sikkert godt! ;-)

 3. pia charlotte
  4. Jun 2012 08:17
  3

  D¨herrer har da haft en dejlig tur, mens den arbejdende del af befolkningen indtog samme dag en dejlig frokost hos en tidligere PET chef, hvis far havde et firma med strikkemaskiner og brugte radio reklamen for at markedsfører sig. Det resulterede i 10 spolebånd med firmaets programmer dygtigt lavet af Lily Broberg, som forøvrigt havde sin strikkegarns forretning lige overfor på Vesterbrogade.

  Jeg har ufrivilligt været på Flakfortet, der lå øde hen på det tidspunkt. M/S Flyvefisken fik ved starten problem med det højre foil, faktisk knækkede det i høj sø ved havneindløbet. Vi gik i nødhavn på Flakfortet.

  Nogle år senere var det Bornholmerpilens / Pilen (fiskegrosserer Espersen fra Rønne) hans Cinderella, der fik smadret frontdøren og havnede på Flakfortet hvorfra passagererne mirakuløst blev reddet fra.

  Jeg har bestemt mig for at jeg ikke frivilligt kommer derud igen.

  Apropos Lindevangsskolen - I kære semidemente venner, måske I kan huske skolefrøken Vorum - Petersen. Hun underviste der.

  Lindevang er et dejligt sted at indtage en frokost, jeg har nydt mangen en fiskefilet der, men er kommet videre i livet og helt op til Bjælkehuset i Søndermarken.

  God dag d'herrer

 4. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 08:32
  4

  @Pia Charlotte#040612:

  Kan sagtens forstå, at kommentatoren efter de beskrevne oplevelser ikke har umiddelbart mod på en lystbetonet tur til Flakfortet.

  Selvom blogejeren kun har strikket nogle små babysko (tabte et væddemål til sin souschef i 1980erne), erindres med lysende tydelighed den friske og velskabte Lily Broberg såvel på scenen som Vesterbrogade. Absolut en "PET" i sin tid.

  Selv uden demens erindres ingen skolefrøken fra den store skolebygning alias Lindevangsskolen, der ikke var kendt i blogejerens lærdomsunivers.

  Og ja - såvel den kendte frokostrestaurant Lindevang som Bjælkehuset er særdeles bekendt. Bjælkehuset har eksisteret i flere generationer og hed i "oldtiden": Hos Karl og Esther. ;-)

 5. pia charlotte
  4. Jun 2012 09:37
  5

  Ja, jeg må give blogejeren ret i, at skolerne var store på Frbrg.

  Det var nu ikke Lily Broberg der var PET, han var utrolig hyggelig at snakke med, tror han kommer til vort arrangement i Dragør.

  Jeg har egentlig ikke inhaleret fortiden omkring Bjælkehuset, men det er et yderst dejligt sted.

 6. Madonna
  4. Jun 2012 09:50
  6

  Har været i sejlbåd til Flakfortet engang i '90erne og nydt en platte i restauranten, men udover kassematterne er der jo ikke meget derovre.

  Derimod har Middelgrundsfortet været besøgt i 2004, hvor der er væsentlig mere at se på, og bufféten vare bare alletiders, og udsigten ind over København helt formidabel.

  Desværre sad vi i nogle rullende drivhuse, hvor der ikke var overdækket eller A/C, så de fleste blev halvdårlige af den megen mad og varme, og trak udenfor 'drivhuset' med kaffen, men tror ikke de både sejler fra Nyhavn til Middelgrunden længere.

  Café Lindevang har været besøgt for et halvt års tid siden, og den er stadig go' og portoionerne store, sm i Jørgen Krabbenhøfts tid.

 7. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 10:04
  7

  @Pia Charlotte#040612-0937:

  Betryggende med en (eks-)PETchef til Merkur-festen i Dragør. ;-)

  Såvel Lindevangs, Søndermarks og ikke mindst Sønderjyllandsskolen oplevedes utroligt store. Men samme type bastante skolebyggeri fra 1920erne og 1930erne kan også opleves flere steder i provinsen.

 8. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 10:09
  8

  @Madonna#040612-0950:

  Ingen aktuelle afgange fra Nyhavn til Middelgrundsfortet, men "kun" Flakfortet og Hveen.

  Udsigten/sigtbarheden 360 grader rundt var grundet det blæsende vejr særdeles klar/god. Barsebäck, Turning Torso, Landskrona, Hveen samt Københavns skyline og Øresundsbron var mere end tydelige.

  Og endelig - apropos kommentatorens dårlige oplevelse på Middelgrundsfortet - var frokostbuffeten og betjeningen faktisk udmærket.

 9. pia charlotte
  4. Jun 2012 10:12
  9

  Mine første 5 år var på Søndermarksskolen og vi badede på Sønderjyllands skolen. Fra 6 kom der orden i tingene på Kaptajn Johnsens skole, det var en mental omvæltning og sidde rundt om rektors spisebord - vi var op til og med realen 10 i klassen og tror 9 til realeksamen.

  Vi kom alle godt videre i livet, så det må ha været godt. En blev korrespondent fra Washington på Politiken, en anden typograf på samme avis. En en dygtig arkitekt og en blev kæreste med en fra Kinks og flyttede til London. Og så lige mig, jeg havnende på en pladetallerken på NPA - resten kender du.

 10. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 10:17
  10

  @Pia Charlotte#040612-1012:

  At havne på en pladetallerken som en lun anretning er vel næppe det værste. ;-)

  Nuvel - kommentatoren kender i sandhed til de to nævnte (mega store) Frederiksberg-kommuneskoler. Anderledes var privatskolen på eet af de første ulige numre på DK-1902 F.C. ;-)

 11. Erasmine
  4. Jun 2012 10:44
  11

  Jeg forstår simpelthen ikke københavneres, eller generelt sjællænderes påklædningskoncept.

  "en frisk (opfatter jeg som kølig) solskinstur med ilagt hård vind..." skriver du. Og så ser man ældste Erik i åbentstående jakke.

  Det minder mig om de gange, hvor vi - med tanke på en obligatorisk tur til æ Haw - har rådet førstegangsgæster fra Øen til at medbringe en varm trøje. Og - Så møder de op iført en cardigan. En cardigan, gudhjælpenig???
  Tsk - Tsk!

  Her kan man lære en del af 'de gule regnfrakker' aka vores naboer mod syd. DE VED, hvordan man skal klæde sig i al slags vejr. :-)

  Rart at høre, at de to gamle drenge havde en god tur trods alt.

  Bare I nu ikke har reddet jer en forkølelse. :-D

 12. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 11:00
  12

  @Erasmine#040612-1044:

  Den ældste Eriks "haute couture" må naturligt forsvares af samme.

  Derimod havde den yngste Erik alias blogejeren alias så meget andet... udvalgt sig en vand-/vindtæt Jack Wolfskin jakke (købt i Berlin). Man(d) har flere modeller afpasset årets temperaturer, men altid vand-/vindtætte i garderobeskabene på Hulegaarden og kan i den forbindelse absolut matche enhver tysker. ;-)

  Helbredet helt fint her - tak for den blog-næstekærlige omsorg! ;-)

 13. Erasmine
  4. Jun 2012 11:21
  13

  Selvfølgelig har du styr på en hensigtsmæssig vejrtilpasset påklædning, sikkert belært af regelmæssige besøg i første klitrække ved æ Haw.
  Selvfølgelig har du det! LOL

  Nu vil jeg bevæge mig ud i vejret for at købe mælk og piskefløde. Har inviteret nogle 'tøser' til vejrbetinget varm chokolade med flødeskum og hjemmelavet æblekage med knuste makroner, revet chokolade og mere flødeskum.

  Vh/den blog-næstekærlige erasmine :-)

 14. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 11:47
  14

  @Erasmine#040612-1121:

  Indholdet af blogejerens klædeskab skulle matche de fleste meteorologiske situationer, dog undtaget jordskælv.

  Den æblekage lyder uforskammet dejlig. Selv mine "personligt designede husdyr" slikker sig om mundene. ;-)

 15. Eric
  4. Jun 2012 16:35
  15

  Der ser man, hvor indbringende det er at læse blogs: Et stykke velfortalt danmarkshistorie, jeg ikke kendte. Vel har jeg ofte flakket rundt i hovedstadens centrum, men på Flakfortet har jeg aldrig været.

  Det nærmeste er vel Egholm i Limfjorden. Her ligger også et Kronborg, men det gør nu ikke holmen befæstet, for Kronborg er en restaurant.

  Indlægget fik mig i øvrigt til at slå flikflak op, for hvad kunne det have med sand at gøre? Det har det heller ikke, det kommer af fransk "flic flac," så af blogs bli'r man klog.

 16. Erik Hulegaard
  4. Jun 2012 17:03
  16

  @Eric#040612-1635:

  Odense har den semimondæne adresse "Flakhaven" i centrum. København har så Flakfortet 40 minutters sejlads fra Nyhavn som udflugtsmål, team-buildingarena o.lign.

  Den søde lille Egholm-færge blev besøgt for to år siden, men ej rest. Kronborg. Derimod har blogejeren talrige gange flakket rundt i og omkring slottet i Elsinore.

 17. PLT84
  6. Jun 2012 21:15
  17

  Flakfortet, jo det var en firmaekspedition engang i 80'erne, inkl. bespisning på stedet. Dog ikke så ophidsende, at det animerer til en gentagelse.

  Lindevang-kvarteret. Som cineast må jeg da indrømme, at det også startede med køen foran Windsor søndag eftermiddag - hvis KB ikke spillede i Parken - og udviklede sig til hyppig gæst når sommerkavalkaden viste Chabrol, Truffeat, Ford og Hitchcock, med en ny re-premiere hver aften.

  Cafe Lindevang holder niveauet fra Jørgen Hit, ganske højt, men stadig et niveau under Ella & Ingolf.

  Kan se at der henvises til en tidl. guitarist i The Kinks. Det må være Pete Quife. For forelskelsen endte i DK, hvor han blev ansat som reklametegner på et bureau. Her stødte jeg på ham i midten af 70'erne.

 18. Erik Hulegaard
  6. Jun 2012 22:02
  18

  @PLT84#060612-2115:

  Den nye franske bølge med bl.a. Claude Chabrol, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard (sidstnævnte stadig i live) skyllede således også hen over den gamle Windsor-biograf i en nærmest s/h-tidsalder i den stadig eksisterende frederiksbergske bydel Lindevang, hvis nordlige del stadig rummer betydelig færre topskatteydere end den sydlige.

  Kommentatoren har af flere gode grunde en kvalificeret mening om Cafe Lindevang.

  Og salig Kjøbenhavns Boldklub med det saftige grønne græs, der tiltrak mangen en frisk dreng med sine ungdommelige ambitioner. Blogejeren kunne så senere dele dem med sin chef i en kortere periode, nemlig Oscar Jørgensen (yderligere præsentation unødvendig for en KBer).

  Og endelig er Pete Quaife kendt af nogle kommentatorer, men helt ukendt for blogejeren - http://da.wikipedia.org/wiki/Pete_Quaife

 19. PLT84
  7. Jun 2012 11:21
  19

  Jeg måtte lige have lidt tid til at genopfriske hukommelsen...Du har ret i at der var nogle uudtalte hierakier i det kvarter. Borgerskabets herskabslejligheder mod syd, som alle var lejeboliger dengang, var frynsegoder til 'the old boys network' og deres familier og bekendte. Hvis du ser bort fra det bagvedliggende villakvarter på Hattensens Alle og navnlig Carl Feilbergs Vej vil jeg nu ikke karakterisere klientellet som topskatteydere - det var meget ofte retræteboliger (med lav husleje) for dem som havde haft en større indkomst. Bevisførelse: Der var vel blot 10 børn i gården i 60'erne i en boligkarré med 56 lejligheder.
  Så vi taler nok også om almindelig snobberi, selve lejlighedernes herlighedsværdi...og penge - heller ikke dem man ikke havde - er jo ikke noget man talte om

 20. Erik Hulegaard
  7. Jun 2012 11:39
  20

  @PLT84#070612-1121:

  Blogejeren - i en lille og næsten uskyldig udgave ;-) - forsvandt fra kvarteret i 1959 til en 7-vær.lejlighed i Frbg. C.

  Med årene besøgtes Lindevang-bydelen af forskellige grunde kun med uregelmæssige mellemrum, herunder oftest af tjenstlige grunde.

  I perioden 2000 - 2011 kom blogejeren så igen regelmæssigt i denne frederiksbergske bydel grundet sin (nu afdøde 94-årige) moders domicil i hhv. beskyttet bolig og til sidst plejebolig i området.

  Kommentatorens sociologiske og delvis logistiske præcisioner, herunder 1:1 børnetallet og det "kirurgiske sydvendte villasnit", er noteret med et energisk hovednik. ;-)

 21. pia charlotte
  7. Jun 2012 12:11
  21

  Rart at se du findes endnu PLT84.

  Det var en klassekammerat til mig, Lisbeth hed hun, hendes onkel havde Le Carousell og på den måde kom det til romancer med Kinks, men tænk jeg kan ikke huske hvem det var af dem.

  Hun flyttede til London og bor der måske den dag idag, så måske er det ikke Pete Quaife fra gruppen.

 22. PLT84
  7. Jun 2012 14:08
  22

  Gennem Hulegaards link kan jeg læse, at hun hed Lisbeth (Elisabeth). Han boede sammen med hende i DK de sidste han levede.

 23. pia charlotte
  7. Jun 2012 15:45
  23

  Ja, PLT84 det må jo uden tvivl være hende. Jeg mindes hun sprang fra sidste klasse (realklassen) og stak på eventyr med ham, der blev snakket meget om det på Kaptajn Johnsens Skole. Håber da de fik nogle dejlige år sammen.

 24. Kire S Dam
  8. Jun 2012 10:02
  24

  Skribenten, som fører et noget omflakkende liv, ønskes velkommen tilbage ved pulten (og EM-skærmen) efter lang tids blogfaste.

 25. Erik Hulegaard
  8. Jun 2012 12:40
  25

  @Kire S Dam#080612-1002:

  Modsat den afsindig produktive blog-kommentator anvendes der meget digitalt blæk på andre skriveopgaver.

  Een af disse skulle gerne komme i handlen i løbet af de kommende uger. ;-)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv