Smartlog v3 » hulegaard.dk » Bling-bling og Hollande
Opret egen blog | Næste blog »

Bling-bling og Hollande

7. May 2012 07:58, ehu

Fransk politik er siden de Gaulles tid i 1960erne fulgt med stor interesse af blogejeren. Der er således lidt frankofil(ur) gemt i denne signaturs dna og som en ren naturlighed manifesteres dette også ved at have en mening fra en EU-tilskuers plads til det aktuelle franske valgresultat omkring den fremtidige lejer de kommende 5 år (og måske længere) af Élysée-palæet. Samme bolig har forøvrigt været ramme for Frankrigs præsidenter i knap 140 år. Nogle har boet der i hele præsidentperioden (f.eks. Jacques Chirac), andre har udelukkende anvendt det “som arbejdsplads”.

EUs største land (arealmæssigt) Frankrig betragter fortsat sig selv som helt særligt. Kendte danske ord er adopteret fra dette stolte område af EU. Rent tilfældigt kan nævnes “elegance” og “arrogance”. I samme digitale åndedrag den særlige frankofoni bedst institualiseret i L´Organisation Internationale de la Francophonie (http://www.francophonie.org/). Denne paraply-organisation rummer omkr. 1 mia. mennesker, hvoraf ca. 1/5 er fransk-talende. - Selve Frankrig er fortsat i toppen af turisternes hitlister, indeholder fabelagtige bygningsværker, særegne administrative strukturer fra Napoleons-tiden, en generel fremmedfrygt og konservatisme og i samme forbindelse ambivalenser som afskaffelsen af den verdenskendte betegnelse “mademoiselle” denne vinter. - Og samtidig et land, der har meget at bidrage med internationalt, trods det formodede faktum, at et flertal i deres hjerter (og hjerner?) ønsker en “démondialisation” (afglobalisering).

Nutidens franske præsidentvalg

Den nærmest traditionsrige filtrering fra vælgerne i første valgrunde (22/04/12) gav det forventede resultat, at Socialistpartien (PS) ved sin spidskandidat Francois Hollande vandt knebent over den siddende præsident Nicolas Sarkozy fra det konservative parti (UMP) med det nationalistiske højreorienterede parti Front Nationale (v. Marine le Pen (datter af stifteren Jean-Marie Le Pen)) på en lidt overraskende 3 plads foran venstrefrontens (Parti de Gauche) Jean-Luc Mélenchon og de øvrige opstillede præsident-kandidater.

De forslidte fraser, at det franske folk i første valgrunde stemmer med hjertet og i anden valgrunde med hjernen eller at første valgrunde er smag og behag og i anden valgrunde udelukker man den ene kandidat uden at være vild med den anden har nok et betydeligt skær af sandhed.

Exit Bling-Bling

Det ikke særlige næstekærlige øgenavn til Frankrigs nu afgående præsident Nicolas Sarkozy fortæller sit eget sprog. Næppe nogle af hans - iøvrigt - karismatiske forgængere i den femte republik kunne fortjene dette øgenavn, uanset hvad deres forskellige evner, beslutninger og personlige holdninger samt evidente egocentriske - og for nogle inderligt selvhøjtidelige - performances viste.

Som læseren måske vil erindre, besejrede Nicolas Sarkozy i 2007 den første kvindelige kandidat (PS) Marie-Ségolène Royal (nyligt “skilt” fra sin mangeårige samlever og far til deres 4 børn, nemlig Francois Hollande). Den gang oplevedes den nu detroniserede præsident som en energisk, velformuleret, tv-vant (ikke uvæsentlig for en politiker ;-) ) samt rimelig succesfuld indenrigsminister. Hans (efter danske forhold nærmest latterlige) “Tag mig, så laver vi sammen fremtiden for Frankrig” gik rent ind hos mange, der følte sig utrygge ved den (anderledes og lige så) temperamentsfyldte modkandidat fra socialistpartiet (PS) Ségolène Royal.

I valgkampens slutspurt anno april/maj 2012 oplevedes samme tidligere skråsikre Sarkozy nærmest skrigende slutte sine vælgertaler patetisk af med “Hjælp mig!”; modsat den vindende kandidat Hollande med det mere smarte “Hjælp ikke mig, men Frankrig”. - De kommende år skal vise, om det sker.

Samtidig vil det vise sig, om man (for en gangs skyld) kan stole på Sarkozys “løfte” om, at han i tilfælde af nederlag forlader fransk politik. Hans mange rige venner skal nok finde nogle sinecure-poster til ham, så han får mere tid til at aflaste sin langt yngre, mere sympatiske og ikke mindst mere velskabte italiensk-fødte model-hustru Carla Bruni i rollen som forældre.

Bortset fra Valéry Marie René Giscard d’Estaing (præsident 1974-1981) har den 5 Republik ikke oplevet, at en præsident kun fik en enkelt periode. Det er så sket. Næppe mange vil savne den semi-maniske, løftebrydende og gestikulerende Sarkozy, der - påstås det - bl.a. fik en valgdonation på 50 mio. kr fra den ny afdøde libyske diktator Gaddafi. Forholdet til lederne i EU, herunder kansler Merkel, siges at have været ambivalent (venligt sagt), men det er naturligvis en yderst subjektiv påstand af blogejeren. ;-)

François Hollande

Den knap 58-årige franskmand fra Rouen overtager nu det overordentlig magtfulde præsidentembede som den 7ende i “Den femte republiks kongerække ”. Hans baggrund er en borgerlig-katolsk familie. Hans afdøde moder var socialrådgiver og hans far læge. Hun venstreorienteret, han klart højreorienteret med vægt på det yderste højre. Bla. faderens forsvar for et fransk Algeriet bragte ham i stærk unåde i hjembyen og familien flyttede til Neuilly-sur-Seine (forstad i Paris) i 1968, stadig medens Charles de Gaulle styrede La France fra Élysée-palæet. Det nye præsidents uddannelse skete på nogle af Frankrigs eliteskoler - HEC (handelsskole) samt ENA (forvaltningshøjskole). Hollandes nærsynethed fritog ham for militærtjeneste. En politisk karriere fulgte i provinsen som ofte set; konkret med posten som parlamentsmedlem i Tulle, Corrèze, Limousin regionen i den sydvestlige del af Frankrig samt ikke mindst formandskabet for det franske socialistparti (1997-2008). Modsat sin ex-samleverske Royal fik han ikke nogen ministerpost hos den første socialistiske præsident F. Mitterand, der tydeligt ikke ønskede at have par i sin regering.

Efter bruddet med den karismatiske mangeårige samlever (og som nævnt præsidentkandidat i 2007) Ségolinè Royale lever han sammen med den 10 år yngre (journalist) Valèrie Trierweiler; sidstnævnte noget forskellig fra sin præsidentfrue-forgænger, fotomodellen Carla Bruni. At Francois Hollande gled fra overvægt til normalvægt, at han skiftede brillestel og tøjstil efter opstarten på samlivet med Trierweiler ses ikke sjældent i “den slags forhold”.

Hollande har ikke just den samme karisma som sin tidligere samleverske, ej heller som den indtil sidste sommer (2011) formodede socialist-kandidat, Dominique Strauss-Kahn (DSK). Men som de fleste læsere er bekendt med, ødelagde DSK sine chancer, da hans mildest talt non-konservative og flamboyante privatliv blev blotlagt og centrifugeret (sker stadigvæk) i mediernes flittige møller. Samme (bl.a. tidl. finansminister og IMF direktør) Strauss-Kahn havde mange - såvel i socialistpartiet som udenfor - hellere set som en stærk og yderst kvalificeret fransk præsident.

Da (den engang magtfulde EU-kommissionsformand Jacques Delors´ datter) Martine Aubry også frasagde sig positionen som PS-frontfigur, stod Francois Hollande pludselig støttet op af mange trods sin - mildt sagt - noget lavere politiske profil.

????? til Hollande

I sin seneste torsdagsudgave (03/05/12) formulerede dagbladet Børsen fem interessante spørgsmål med overskriften:

“Mere skat- og mere arbejde

1) Hvorfor stemmer franskmændene på Hollande, når han vil øge skatterne?

2) Hvor meget vil Hollande stramme skatteskruen?

3) Hvordan vil han nedbringe de offentlige udgifter?

4) Kan Hollande reducere budgetunderskudet tilstrækkeligt hurtigt?

5) Hvordan vil Hollande skabe den vækst, der er hans hovedtema?”

De franske vælgere - som os andre - kender ikke de “rigtige”, men kun de “mulige” svar. Adderende kan man fra tilskuerspladsen tænke tanker over, hvor meget af hans publicerede politiske program, der er realiserbart, når den benhårde praktiske hverdag indfinder sig på regeringskontorerne. (Den wake-up-call kendes bla. fra SRSF-regeringen). Om den berømte stabilitetspagt bliver genforhandlet, om finanstransaktionerne bliver beskattet, om der oprettes 60.000 nye stillinger i skolesystemet (som kompensation for Sarkozys nedskæringer), om alle par skal have lov til at gifte sig og adoptere, om der sker en total (bemærk ordet “total”) tilbagetrækning fra Afghanistan i 2012 osv.osv.

- Time will show!

Refleksion

De kommende 5 år skal vise, om den mere afbalancerede Francois Hollande i et - som sædvanligt - stærkt partnerskab med Tysklands kansler kan reetablere tidligere tiders stærke - og for EU helt nødvendige - politiske akse.

Problemer er der nok af. Euroen, den manglende vækstfaktor, den (katastrofal) høje ungdomsarbejdsløshed i mange af EUs lande. I denne massive slipstrøm af udfordringer (eller som man før i tiden benævnte “problemer”) skal bestemt heller ikke glemmes det resultat, som det franske parlamentsvalg giver d. 10 og 17 juni 2012.

Sammen med afdøde præsident Francois Mitterrand var stadig levende (og i ånden friske) snart 87-årige tidligere EU-kommissionsformand (1985-1995) Jacques Delors fyrtårnene i det franske socialistparti i Den femte Republik. Samme Delors har gennem en årrække været en slags mentor for Hollande. Skal EU overleve - iflg. Delors - er en føderalstat og en ny vækstmotor fundamentale nødvendigheder.

Forstår den nyvalgte EU-venlige (trods alt) præsident disse udsagn i sin yderste konsekvens, kan han overraske ikke bare Frankrig, men også omverdenen positivt. Imodsat fald kan det blive starten på ikke bare Euroen, men også EUs opløsning og noget meget mere tåget og uforudsigeligt i dette og de næste årtier, eftersom ej heller Tyskland er stærk nok solo til at løfte EU eller værre - på længere sigt i dette århundrede alene klare den brutale konkurrence fra Asien og hele det amerikanske kontinent med sin aldrende befolkning.

Skæbnen har genereret, at der anno 2012 er valg til statschef-posten i adskillige af de betydende stater i verden. Således Rusland, Kina, USA og netop afholdt i Frankrig. Nye profiler og nye navne skal læres, ihvertfald foreløbig i Kina og Frankrig

Le futur est excitant! ;-)

Note:

Øv. foto: parisguiden.dk

Ned.foto: The Telegraph

Kilder: Information - Dagbladet Børsen samt private franske kilder

 

Kommentarer

 1. Erik Hulegaard
  7. May 2012 08:42
  1

  @Beo#070512-0832:

  Ja:
  http://politiken.dk/kultur/ECE1549893/frankrig-siger-au-revoir-til-ordet-mademoiselle/

 2. pia charlotte
  7. May 2012 08:51
  2

  Ja, det bliver overordentlig spændende at se, hvad der kommer at ske.

  Dem jeg kender her er til Sarkozy, jeg har egentlig ingen holdning, da jeg ikke har nogen medbestemmelse her, andet end til det kommunale.

  Segoline Royale minder mig fantastisk meget om den nuværende danske statsminister. Jeg tror ikke hun havde den overbevisende socialdemokratiske udstråling. Det har derimod Hollande.

  Mine venner her mener at selvom der siges der skal gang i industrien, hvorfor vil Hollande så lukke atomkraftværker ? Et af dem er kun 30 år gammelt og sikkerheden siges være meget høj. Frankrig har ikke alternative energi i nogen særlig grad, min kommentar om at Merkel vil lukke ned, falder til jorden.
  Og Tyskland går jo unægtelig rigtig godt.

  Grækenlands valget kan være noget de græske guder har sendt til Hollande, da han gerne vil ændre på EU.

  Skolerne skal forbedres - håber da ikke, at de skal begynde 1 år tidligere end nu, som 4 årige.

  Vi ønsker Francois Hollande tillykke med valget

 3. Erik Hulegaard
  7. May 2012 09:00
  3

  @PCS#070512-0851:

  Eftersom du bor i "LePen og/eller Sarkozy-land", undrer det ikke. Hovedårsagerne er økonomien og så (i den grad) modstanden/frygten mod/for indvandringen fra Mahgreb o.l.

  Vi er ganske enige om ligheden mellem Mme Royal og Ms. Thorning-Schmidt. Begge kunne såmænd mageligt (sammen med Margrethe Vestager) fanges på en dags-shoppetur til Oxford Street i London eller tilsvarende. Der er ikke meget seler og kakkelborde over dem. Mange gamle socialdemokratiske stemmer er for længst vandret til Front Nationale eller Dansk Folkeparti.

  Vi ved begge, at Frankrig er et mangeårigt dedikeret A-kraft-energiområde. Men Frankrig har ikke japanernes (og tyskernes) effektivitet til at omstille energiforsyningen indenfor en kortere årrække, så lad os nu se....

  Såfremt det måtte lykkedes at styrke den franske undervisningssektor yderligere, kan det være, at barnevognene snart holder udenfor skolerne :-))))))

 4. pia charlotte
  7. May 2012 09:10
  4

  Jo, men det der undrer mig er at folk der egentlig burde være socialdemokrater her, er borgerlige. Men sådan er der jo så meget.

  Mine venner siger, Hollande har ikke erfaring, ja, det får vi jo se, Jeg synes trods alt at det er godt gået, at en kandidat der kommer ind glidende på en bananskal blir præsident.

  Senest den 15. maj skal han være præsident.

  Siden dag 1 her for 8 år siden stort set heromkring, forbavser det mig at man ikke har klasket vindmøller op overalt hvor mistralen puster sin kraftige styrke ned gennem Rhone dalen. Der er kommet nogle enkelte hist og pist. Det samme med solenergi er langt tilbage, ubegribeligt for mig.

  Jeg synes det er trist de små skal i skole så tidligt de begynder ved 9, hjem 12 og igang igen fra 14. Hvornår skal de lege med barbie dukkerne, spille bold i gården og hinke i hinkeruderne

 5. Erik Hulegaard
  7. May 2012 09:25
  5

  @PCS#070512-0910:

  Du (og jeg) ved, at Frankrig er grundlæggende langt,langt mere konservativt, både på land og i by, end lille DK, der pisker på for at tilpasse sig EU og verden iøvrigt.

  Frankrig har ikke de økonomiske (og slet ikke mentale) muskler til at skifte energi indenfor kort tid; generelt kan jeg sagtens følge dit "Mistral-ræsonnement".

  Der er ikke så meget tid til Barbie-dukker i vores globaliserede tidsalder; men klart at du (formodentlig) associerer til dine børnebørns alder og den snarlige skoletaske (såfremt de bor i Frankrig). ;-)

 6. pia charlotte
  7. May 2012 10:16
  6

  Det er så sandt som det er sagt/skrevet.

  EDF som er det allerstørste energiforsynings selskab her, viser skam et par vindmøller og havmøller i deres reklamefilm for firmaet, så de er der et eller andet sted, men bestemt ikke mange. Vi har vist 70 kørende atomkraftværker i forskellig størrelse, det er enormt.

  Lille Signe er heldigvis i vuggestue i DK mens far og mor tjener penge ind. Drengene bor begge i Sverige og den øldste er snart så gammel at han skal videre.

  God dag fra la France.

 7. Erik Hulegaard
  7. May 2012 10:24
  7

  PCS#070512:

  Iflg. mine kilder har Frankrig 58 atomkraftværker i anvendelse og er verdens næststørste på det område (efter USA).

  Tak i lige måde! ;-)

 8. Eric
  7. May 2012 16:46
  8

  Glimrende redegørelse for det franske game. Min stadigt stigende politikerlede får mig dog til at tro, at vi i bedste fald ser ændringer i signalpolitikken.

  Thorning kan tage ham på rundvisning i Bonbon Land, hvis han kommer forbi. Måske kan han blive inspireret af deres Hundeprutter.

 9. pia charlotte
  7. May 2012 17:10
  9

  58 er også mange, tak for korrektionen, jeg kunne ikke huske eksakt.

  BonBon Land kære maler får jo Eu støtte til hundeprutter hørte jeg for nylig.

 10. Erik Hulegaard
  7. May 2012 17:28
  10

  @Eric#070512:

  Medens de overnervøse finansmarkeder dirrer som behandlingskrævende nervevrag, holder EU vejret, indtil den franske præsidentielle Airbus lander stadigvæk i Tegel, da den spritnye Berlin Brandenburg (ved. den gamle Schønefeld i Østberlin) først åbner primo juni 2012.

  Som ekstra garniture til de fransk-tyske udveksling af synspunkter i "vaskemaskinen" (kælenavnet for det nye Forbundskansleri i Berlins center)hører det netop overståede græske valg.

  Den tyske kvantekemisk-uddannede kansler Merkel er en realpolitiker. Det virker som om Hollande er det samme (eller ihvertfald hurtigt, når kasseeftersynet med > 30 års underskud på det offentlige budget i regeringskontorerne er overstået (som i DK sept. 2011), vil indse nogle faktuelle løsningsmuligheder.

  "Merhollande" vil afløse "Merkozy" og EU vil kæmpe videre for vækst og forøgelse af arbejdspladser; måske med nogle ekstra nye protokollater i den så højt besungne Finanspagt.

  Imellemtiden kan det være, at den - på et tidspunkt - sammensatte kluddetæpperegering i Athen vil annoncere kraftigt for ø-salg på de gule sider i China Times. ;-)

 11. Erik Hulegaard
  7. May 2012 17:33
  11

  @PCS#070512-1710:

  "Eric" er ikke "Erik Korsgaard Christensen" alias kunstmaleren alias penselvirtuosen alias så meget andet.

  Deres fag og deres personligheder er meget forskellige, hvilket bl.a. kan konstateres ved at checke deres respektive blogplatforme øverst til højre under "Den gale maler" og "Eric Bentzen". Begge er de "FB-venner", hvor du også kan se forskellen! ;-)

  EU-støtte til hundeprutter. Jamen dejligt med lidt humor fra EU-hovedkvarteret i Bruxelles. Da jeg besøgte det i jan. 2012, herunder EU-parlamentet og det nye store Willy Brandt informationscenter, var de ikke just ved at revne af grin. :-)))))

 12. pia charlotte
  7. May 2012 18:30
  12

  Tak for informationen, det har jeg opdaget nu ved at kigge på hans blog.

 13. Milter
  9. May 2012 23:46
  13

  Nogle vil sige: "Fransk præsidentvalg, og hva så!"

  Nogle vil sige: "Franske præsidenter, er det ikke dem, der på et eller andet tidspunkt uvægerligt bliver nævnt i korruptionsskandaler? Og nogle af dem bliver dømt, medens de fleste af en aller anden grund går fri?"

  Andre igen vil sige: "Franske politikere, er de ikke Europas største EU-tilhængere, så længe altså alle de andre er enige om gøre tingene på den franske måde?"

  Og så er der igen nogle, der tør stige på cyklen, med eller uden cykelhjelm, og sige: "Jeg er sgu ligeglad, fransk vin er stadig den bedste."

  Ak ja, Europa er så sandelig steget gevaldigt i magt og vælde, siden en anden franskmand i 1950 fostrede ideen om Kul- og Stålunionen :-)


 14. Erik Hulegaard
  10. May 2012 05:09
  14

  @Milter#090512-2346:

  I januar 2012 passeredes busten i den centrale del af Bruxelles. Den luxembourgsk-fødte navnebror til komponisten blev opfostret i "bugen af EU". Han var - modsat så mange af sine senere franske landsmænd - relativ tilbageholdende og samtidig meget visionær.

  Foundation Robert Schuman er et passende center of minde over en visionær europæer, der var inderlig træt af, at Tyskland og Frankrig havde ført tre ødelæggende krige mod hinanden indenfor 70 år.

  Den aktuelle status for såvel Euroen som EU ville nok have bekymret samme Schuman, der levede i en tid med anderledes politiske visionære profiler.

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« June 2018 »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tags

Arkiv