Smartlog v3 » hulegaard.dk » Bliver bogreolen tom?
Opret egen blog | Næste blog »

Bliver bogreolen tom?

17. May 2010 13:20, ehu

 

Dette blogindlæg er ikke på nogen måde et perfektioneret beslutningsgrundlag for eller imod bogens død versus elektroniske lyd- og e-bøgers nutid og fremtid.  Alene det forhold, at vi synes at stå i “startblokken” på emnet, der over de kommende år vil udvikles kraftigt, gør dette indlæg til et “foreløbigt reflekterende indlæg”.

De seneste år har den tekniske udvikling blandt meget leveret alternative løsninger til den traditionelle bog.  “Lyd-bogen” og “e-bogen” er vel de kendteste eksempler.

Når man som blogejeren har deltaget i diverse bogmesser gennem den seneste halve snese år, har det været interessant at følge netop disse to nye “bog-koncepter”.  Lyd-bogen synes længst fremme og mest populær, ihvertfald i Danmark. Min fler-årige blogven Bent Otto Hansen  har f.eks. professionelt indlæst mere end 130 lydbøger af alskens forskellige forfattere og det siges - ihvertfald når branchen fortæller - fortsat at være et yderst populært alternativ til den klassiske bog-udgave.

E-bogen

I Danmark har e-bogen indtil nu ikke haft nær den samme fremdrift. E-bøger kan bedst beskrives som elektroniske filer, der downloades enten til en computer, en pda eller mere anvendeligt - en egentlig e-bogslæser. Sidstnævnte udstyr er hidtil mest kendt som det amerikanske forlag Amazons “Kindle”.  Japanske Sony forsøger også hårdt med sin version “e-reader”.

Den foreløbige danske optræden står det kendte forlag Gyldendal for. Deres online-forlag G.dk har satser nu på den franske e-bogslæser kaldet Cybook Opus, hvor der i introduktionsperioden følger en række aktuelle danske bøger og engelsksprogede klassikere med i købet. 

Men uanset hvilket mærke af e-reader den enkelte forbruger vil vælge fremover, er den ergonomiske læsevenlighed og forbrugervenligheden de to altafgørende parametre.

Det er så et udsnit af teknikken. Andre vinkler er ikke mindre interessante. Blandt dem er f.eks., at e-readerne udfordrer de i forvejen hårdt pressede forlag på flere måder. For det første kræver de, at forfatterne giver forlagene rettigheder til digital publicering. I princippet kan forfatterne selv publicere deres bøger (og artikler) elektronisk. Et andet problem er muligheden for piratkopiering, fordi det er let at kopiere elektroniske data.

Konkurrenter

Det nyere “forlagskoncept” med BoD (Books on Demand) vil de kommende år erodere markedet for det traditionelle bogforlag.  Hertil kommer de mange især leksika, der bliver lagt på Internettet - enten betalbare eller gratis (reklamefinansieret). 

Boghandler-kæderne bliver større og større, udvider sortimentet med eksempelvis skoletasker o.lign samt presser forlagene på indkøbene. Men de store boghandler-kæder har allerede set skriften på displayet. Bog & Ide, Bøger & Papir samt BOGhandleren vil snart begynde at sælge e-bøger og e-bogslæsere iflg. Indeks Retail, der ejer de tre boghandlerkæder.

Refleksion

Det er lang tid siden, at “Hjortens flugt” (Chr.Winther) i smuk indbundet udgave var et hit på konfirmandens gavebord. I dag er det (cash og) elektronik, der fylder på konfirmandens gavebord, herunder inden længe også en e-reader.

Er den klassiske bog i sine forskellige papir-formater ved at afgå ved døden? Vil bogreolen blive udtaget af møbelhandlernes sortiment?  Vil boghandleren med nuværende grundkoncept uddø?  Vil bibliotekerne konverteres til rene multikulturcentre?  Vil antal  af forlag decimeres (kraftigt), medens nicher med såvel professionel som merkantil interesse i stedet opdyrkes? Vil bogbinderne blive omskolet til kustoder?

Financiel Times spurgte (nov. 2009) nogle industrieksperter. Blandt svarene var, at de digitale bøger vil udgøre 20-25 procent af markedet i løbet af dette årti.

Der findes forskellige svar på disse spørgsmål, meget afhængig af hvem der spørges og i hvilken anledning svaret afleveres.  Sidstnævnte kan nemlig være ganske forskellig, afhængig af spørgsmål og svar på f. eks. en officiel bogmesse eller under private forhold, når aftenens næstsidste whisky-sjus passerer krystalglassets kant.

Blogejerens ”sjus” er, at verden over de kommende årtier vil opleve e-bogen som langt over 50 pct af bogmarkedet med bøddelagtige konsekvenser for bogudgiverne. De primære fokusområder vil være leksika, lære- og fagbøger samt nyhedslitteratur samt populærprosa og -poesi.  Den indbudne bog med læderduft vil fortsat kunne anskaffes hos antikvarboghandlere for klassiske værker, der vil blive genoptrykt som en stille konservativ protest.

Indtagelse af “sjusser” kan være stimulerende for fantasien, men de kan også - især ved for mange - sløre for realitets- og anticiperingssanserne.  Blogejeren kan sagtens tage fejl…..time will show ;-)

  

Foto:Internet

Kilder: Berlingske Nyhedsmagasin, Business.dk, Computerworld, Internettet

Kommentarer

 1. Beologen
  17. May 2010 14:09
  1

  Ja, det bliver sandt for dyden at sige interessant hvorhen denne udvikling bevæger sig, på hvilke måder og i hvilket tempo. Midt i det hele og bagved det hele og under det hele, er der vel én konstant: glæden ved at få en god historie. Om den så skal læses på papir, på en smart og læsevenlig e-reader eller høres...afgøres vel i krydsfeltet mellem køberes interesse og sælgernes vilje til at give køberne hvad køberne vil have.

  Jeg kan ikke se noget galt i en smart e-læser, hvor en tyk roman fylder ingenting i chip'en, og hvor man via nettet kan udskifte den ene bog med den anden. Og når man så måske ikke lige orker at læse, så kan man trykke få klik = bogen læses op af sådan en kanalje som mig.

  Skærmen og nettet og rækken af små ét-taller og nuller er bare en ny måde at servere de gode gamle råvarer på. Og jeg håber inderligt, at de nye maskiner og nye metoder vil udvide markedet, så flere og flere...helst unge...giver andet end tju-bang flimmer og lynhurtige volds-sukkerchok chancen.

  Jeg, for min del, vil kæmpe for at langsommelighedens iboende kvaliteter fortsat nyder fremme - og fremmer nydelsen.

 2. Erik Hulegaard
  17. May 2010 14:30
  2

  @BEO#170510-1409:

  Tak for et fint vinklet svar fra den professionelle lydbogsoplæser, der selvklart qua sin profession har nogle innovative tanker om dette emne!

 3. Lupo
  17. May 2010 21:51
  3

  I min mors stue, holdt hun i hævd, at der befandt sig:
  Billeder
  Blomster
  Bøger og
  Børn

  I dag i min stue, befinder der sig (udover B'erne) desuden i en skuffe min IPod med:

  Blandt andet (lyd)-
  Bøger, indlæst af
  Bent Otto Hansen

  Jeg har (med hjælp fra yngste tvangsarving) snuset til et virtuelt bibliotek. Sjovt, at der stod "rigtige" bøger på (reolen på) skærmen, som der kunne klikkes på og downloades (på engelsk)
  Det er så der, jeg er kommet til. Jow, Lupo prøver på at følle med :)

  Er det din bogreol, Erik? Den ser go' ud :)

 4. Erik Hulegaard
  17. May 2010 22:15
  4

  @Lupo#170510-2151:

  ad. Lydbogen.

  Vores fælles blogkollega Bent Otto Hansen alias Beologen, som der linkes til i dagens indlæg, er et fremragende eksempel på, at en autodidakt kunstner sagtens kan være med i selskabet af såkaldt professionelle skuespil-oplæsere. Hans imponerende produktion beviser det simpelthen!

  ad. E-bogen

  Naturligt har yngste tvangsarving via sin kendte studieplatform i Ørestaden vist eksempler på Virtual Reality for sine "gamle forældre" ;-). I vor tid er timeplanen kort fra "Virtual Reality" til "Instant Reality". Derfor kan sagtens tænkes en scene, hvor Lupo vælger børnehistorier på sin e-reader og læser højt for barnebarnet; sidstnævnte må dog ikke sætte fedtefingre på displayet ;-).

  ad. illustrationer

  Jeg havde først lavet en opstilling med bøger, der falder ned fra min reol til en papirkurv, men var ikke tilfreds med resultatet og valgte derfor 2 fra nettet. Så det er ikke min reol ;-).

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv