Smartlog v3 » hulegaard.dk » Det kunstige hjem
Opret egen blog | Næste blog »

Det kunstige hjem

16. Jul 2008 00:46, ehu

Weekendavisen (kan anbefales) bringer hver uge varierende og ofte dybdeborende artikler om mange emner. Således også senest i nr. 28, hvor en 27-årig antropolog ( Alexandra Brandt Ryborg) fortæller om sit indtryk af det “kunstige hjem”.

I fem uger tilbragte hun tiden på forskelige plejehjem for at observere, hvad og hvordan det foregår i dagligdagen. De fleste læsere har (eller vil komme til at) beskæftige(t) sig med emnet på det personlige plan. Enten ved besøg hos pårørende eller en “skønne” dag selv at ende i det “kunstige hjem”.

Det er tankevækkende læsning!

Forskellen på de to køn

Overskriften hentyder her til den forskellighed, der også gør sig gældende, når mænd og kvinder indlogeres i det “kunstige hjem” - plejehjemmet.

Kvinderne bringer en slags æstetik og dekorativ glæde med sig, oftest ved pårørendes hjælp. Indretningen er fyldt af minder. Billeder, broderede puder, malerier, lysekroner, møbler og alskens nips. Sagt med andre ord:  Der bringes mest muligt med fra det “rigtige hjem”. En interessant observation er også i denne forbindelse, at kvinderne betragter deres tidligere bolig som “deres hjem”.

Mændene vælger typisk at købe nye møbler, der passer til de kraftigt decimerede omgivelser på den sidste station.  De forbinder ikke på nogen måder indretningen med noget personligt. De roder ofte, nogle plejehjemsrum er decideret beskidte med gammelt uvasket service og madkrummer her og der.

Det sociale aspekt hos de to køn er også forskelligt. Alle mændene fortalte antropologen, at de følte sig ensomme; allerhøjest fik de nogle bekendte. Kvinderne derimod danner venskaber gennem social engagementer såvidt helbredet tillader det.

Refleksion

Blogejeren har selv “håndteret” flere plejehjemsanbringelser af såvel mænd som kvinder i forskellige sammenhænge. Det har læseren måske/sikkert også …eller kommer til.

I et samfund, hvor folk bliver ældre og ældre, mange gudskelov selvhjulpne i længere tid, opstår den naturlige tanke: Indretter vi vores plejehjem eller “kunstige hjem” på den “rigtige måde”.  Vil fremtidens ældre (også læseren selv) finde sig tilrette med de nuværende forhold?

Den 27-årige antropolog er ikke just begejstret for det nuværende koncept. Hendes eget ønske er “et mindre sted med plads og tid til forskelsbehandling. Et sted, hvor “gæsterne” kender hinanden. Et sted, hvor man kan låse døren. Et sted, hvor man kan spise med hvem man vil”.

Begreberne “økonomi”, “plejetyngde” samt “den ældres selverkendelse” bliver ikke indbagt i hendes oplevelse.  Uanset vægtningen af disse forhold er der just….ganske meget at tænke over!

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv