Smartlog v3 » hulegaard.dk » Fængslende viden
Opret egen blog | Næste blog »

Fængslende viden

20. Feb 2012 08:40, ehu

Ugentligt passerer diverse lekture via abonnementer forbi blogejerens to brune øjne og øvrige sanseorganer foruden massevis af læsning på nettet. Dette er et helt normalt billede for mange - næsten uanset alder og BMI - der vælger at følge med i det mærkelige begreb, der kaldes “samfundsudviklingen”.

Det er i samme digitale åndedrag nærmest umuligt ikke at støde på forskningsresultater, der spredes ud i medierne nærmest som recidiverende sprøjte-orgasmer. Mange af disse resultater synes - ihvertfald for blogejeren og sikkert også andre ikke mindst cpr-numre begavet med en almindelig sund sans og kombinationsevne - helt givne. Men i sjældne øjeblikke kan læses om et forskningsresultat, der forbavser og giver næring til nærmest revolutionerende eftertænksomhed. Et sådant eksempel omtales i dagens blogindlæg.

Fængslende viden

I en ny undersøgelse af den kriminelle verden kommer forskningen frem til et påfaldende resultat. I den summariske version:

Forbrydere med korte fængselsstraffe klarer sig efter endt afsoning dårligere uden for murene end dømte med længere tid bag lås og slå. Undersøgelsens facit rimer mildt sagt dårligt med den eksisterende viden, og står konklusionen til troende, er der faktisk grund til at revidere de gængse antagelser om virkningen af at spærre dømte inde.

Hidtil har det været en konventionel visdom, at jo længere tid i fængsel, jo dårligere går det også bagefter den dømte ude i samfundet. At voldsdømte tilsyneladende profiterer af at sidde inde i længere tid fremgår imidlertid af et projekt, hvor Rockwool Fondens Forskningsenhed har fulgt to helt sammenlignelige grupper af indsatte. Det drejer sig om mænd mellem 18 og 45 år, der er blevet dømt for at have overtrådt straffelovens paragraf 244 om simpel, det vil sige mildere, vold.

 Bestemmelsen, der angår mere end 80 procent af alle anmeldte voldsforbrydelser herhjemme, omfatter typisk lussinger, knytnæveslag, benspænd, bid og kast med diverse genstande, og handlingerne rubriceres som regel som gadevold, værtshusvold eller familevold. Resocialiseringen af voldsdømte, der for eksempel indbefatter behandling mod misbrug og terapi til at beherske vrede, synes med andre ord at have en positiv sammenhæng med varigheden af fængselsopholdet.

 

Man bliver om ikke nødvendigvis et bedre menneske af at sidde inde i længere tid, så dog stærkere rustet til at klare sig selv. - Forsker Rasmus Landersø, der står bag undersøgelsen, kalder selv resultatet »overraskende« og han føjer til, at forskellen mellem de to gruppers fodfæste på arbejdsmarkedet ikke skyldes ændrede konjunkturer. Samtidig advarer han dog mod at bruge undersøgelsen til at fastslå, at alle indsatte – uanset karakteren af deres kriminalitet – vil have gavn af at komme lidt længere tid i brummen. Det vil kræve yderligere granskninger. (Delcitat)

Reaktionerne fra den “kriminelle verden” - altså på den rigtige side af tremmerne, nemlig f.eks. professor i kriminologi Flemming Balvig samt ledende folk fra Kriminalforsorgen har mere end svært ved at forholde sig til dette nye forskningsresultat.

Refleksion

Måske kommer der en ny undersøgelse om 1 år, der viser det modsatte. Måske er der virkelig hold i dette forskningsresultat.

Uanset hvad “sandheden” måtte være har blogejeren aldrig troet på fængselsstraf som den ultimative bedste løsning. Såvidt vides er recidivfaktoren for indsatte i Kriminalforsorgens institutioner ca. 70 procent. Der findes afgjort eksempler, hvor en dom til anbringelse på en lukket anstalt (beskyttelse mod samfundet) er selvklart det bedste. Og der findes helt sikkert også talrige eksempler på en længerevarende indespærring som det rette; måske især til beskyttelse af det civile samfund.

Der findes adskillige “boblere” i de danske samfunds-/forretningsliv, som blogejeren med inderlig glæde ville eskortere til et længerevarende ophold på en øde ø. Masser af proviant og kildevand samt vitaminpiller, men ingen - gentager i-n-g-e-n - adgang til kommunikation med omverden.

Men - hvor det overhovedet er muligt - bør samfundstjeneste og/eller fodlænke være en fremadherskende straffeform.

Det berømte begreb “strafudmåling” kan så passende forlænges, hvis det viser sig at have en effekt.

NOTER:

Inspirationskilde: Henrik Dørge, Weekendavisen

Foto: Erik Hulegaard

Næste uges planlagte indlæg: "The Iron Lady"

Kommentarer

 1. Eric
  20. Feb 2012 14:23
  1

  Jeg er ganske enig i, at samfundstjeneste er langt at foretrække. For samtidig at tilfredsstille hævntørsten, som man ikke skal undervurdere, kan begrebet udvides til også at omfatte havearbejde for fx pensionister (altså pensionisters haver). En sådan straf vil helt sikkert virke kriminalpræventivt og holde folk på den rigtige side af hækken, om end man nok ikke skal sætte de voldelige til at slå græs.

 2. Erik Hulegaard
  20. Feb 2012 14:33
  2

  @Eric#200212-1423:

  ....og ej heller fælde træer med en motorsav. ;-)

  ....og enig - "hævntørsten" kan nogle gange næsten overstige "væskeindtagelsen". ;-)

 3. Madonna
  20. Feb 2012 16:59
  3

  Tror overhovedet ikke, at fængselsstraf hjælper på de fleste af de indsatte, men så laver de da ikke 'ulykker', mens de er buret inde.

  Og hvis man tænker på ofrene og retsbevidstheden, så er der da et formål med det.

  Og ja, hævntørst er bestemt en følelse, man ikke skal glemme, og den skal også tilfredsstilles, hvis man har lidt medfølelse med ofrene.

  Samfundtjeneste, tjae, kender en fra en lokalradio med banko, og fik fortalt, at da én af dem i 'tjenesten' skulle betale leverandørerne, rendte hun med skillingerne.;-))))

  Men man skal måske heller ikke lede dem i fristelse, ved at gi' dem for store beføjelser.:-)

 4. Erik Hulegaard
  20. Feb 2012 17:38
  4

  @Madonna#200212-1659:

  De fleste af os kender eksempler, som du nævner.

  Selvklart skal der trækkes en grænse=straf. Selvklart er der personer, som samfundet skal beskyttes imod (Breivik-typer, forretnings-svindlere osv.), men mit budskab er, at samfundstjeneste/fodlænke-ordningerne bør iværksættes, måske endog i flere tilfælde end i dag.

  At indlæggets forskningsresultat kommer bag på "eksperterne" (og blogejeren), kan ikke skjules.

 5. pia charlotte
  21. Feb 2012 10:28
  5

  Der ser ikke særligt hyggeligt ud i det foreviste fængsel.

  Egentlig forstår jeg ikke, at der sker så mange ting, for lovens lange arm er jo trods alt ret så lang. Det må være surt at sidde inde i sådan en etværelses.

  Okay, jeg tror nu nok indsatte har det bedre, end f.eks. i andre fængsler rundt i verden.

  Men jeg synes til gengæld strafudmålingen er underlig, kører du nogen ned i en brandert er det ikke 14 år, men måske max et par år.

  Thorsens leg med papirer og underskrifter var altfor strengt.

  Rockerne de skulle sidde inde meget længre tid. Skaden af narkotika på misbrugere er enorm.

  I mine år i politiet (Kontoret for Politisager) i Købmagergade, sendte jeg faktisk folk til afsoning, oftest folk der havde opført sig uteerligt. Sikke en magt man havde som en skranke - pia.

 6. Erik Hulegaard
  21. Feb 2012 12:51
  6

  @Pia Charlotte#21022012-1028:

  "Hyggeligt ud"...illustrationerne er fra det kendte fængselsområde i Långholmen, Stockholm.

  Og ja, sammenlignet med de fleste andre fængsler har de skandinaviske indsatte det vist overordentligt godt!

  De sidste afsnit berører det emne, der næsten lige så vanskeligt som at løse cirklens kvadratur: Forholdet mellem de forskellige emner for udmålt straf. ;-)

  Skrankepaveinde i en fortid...javel så! ;-)

 7. pia-charlotte
  21. Feb 2012 13:44
  7

  Jeg er jo næsten fra den tid, hvor familien bestemte hvad man skulle bestille.

  Jeg blev jo udlært indenfor grammofonpladeindustrien, allround kontor, men det var vist for morsomt, Så mine forældrer pressede mig til at blive tjenestemand på prøve og det var lige netop det som jeg var på Politisager. Jeg hadede det som pesten.

  Jeg sagde op og familie og arbejdsgiver sagde det var dumt at sige op. Jeg kom til kommunen istedet og betalte lønninger på KBH Skolevæsen. Det blev kortvarigt, for jeg ønskede noget andet og startede selv med pladeforretning.

  Men skrankepave hehe. Jeg var 8 år inkassator på et inkassobureau under Yves Rocher i Helsingborg, men der indhentede loven mig, man måtte ikke sidde i udlandet og kræve penge, så blev jeg selvstændig endnu en gang og er det stadig.

  Jeg har ikke været på Långholmen, det var nok derfor jeg ikke genkendte stedet. God dag fra solskins Provence.

 8. Erik Hulegaard
  21. Feb 2012 14:08
  8

  @Pia-Charlotte#210212-1344:

  Du er helt givet meget selvstændig! Fornemmet fra denne digitale pult er entrepreneur-genet absolut ekstremt aktiv og det har du (og andre) profiteret på sidenhen.

  Knitrende brune sagsakter, blækhuse, overenskomstbestemte kaffepauser og lovfortolkninger i cirkulæreformationer o.m.a., samt ikke mindst faste rammer, var (og er) givet ikke noget for en dynamisk pige fra Frederiksberg C. ;-)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv