Smartlog v3 » hulegaard.dk » Farlige onsdag
Opret egen blog | Næste blog »

Farlige onsdag

5. Aug 2009 00:02, ehu

Måske har læseren det ligesom denne blogejer. Der er nogle ugedage, der foretrækkes fremfor andre. Det er måske også funderet i individuel levevis og daglige rutiner. Arbejdssituationen spiller naturligt også ind. Personligt har lørdagen altid været den foretrukne dag og således har læseren sikkert også sin favorit-ugedag, hvis ha/un tænker eller mærker efter i “det individuelle system”. 

Apropos “det individuelle system” har blogejeren kendt flere mennesker (læseren sikkert også!), der eksempelvis grundet deres psykiske lidelser (manio-depressivitet, skizofreni og varianter af depression) har været/var selvmords-truet i perioder af deres liv; ja faktisk “lykkedes” det for dem i nogle tilfælde.

Ugedag og selvmord!

Drop alle tanker om søndags-blues eller mandags-nedtur. Det er om onsdagen, der er størst risiko for, at du bliver så nedtrykt, at du får selvmordstanker.” Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra California University.
Faktisk er der dobbelt så stor risiko for at begå selvmord om onsdagen fremfor ugens andre dage.

Det overraskende studie er bygget på data fra mennesker over 18 år i 50 amerikanske stater og er lavet over en periode på fire år. Den afliver totalt myten om søndag (eller mandag) som ugens sorteste dag. Ganske overraskende viser det sig, at søndag og torsdag er de dage, hvor færrest amerikanere tager deres eget liv. Kun 11 procent mod onsdagens høje 24 procent.

- Måske er onsdag den dag, hvor folk er mest pressede og stressede af deres job. Kollegerne går dem på nerverne, og de har svært ved at se, hvordan de skal klare resten af ugen, siger en af kvinderne bag undersøgelsen, professor Augustine Kposova, sociolog ved California University, til MSNBC.

Undersøgelsen viser også, at selvmord fordeler sig jævnt over hele året, i modsætning til tidligere studier, der har vist en overvægt af selvmord om vinteren.

Det er både spændende og interessant, at undersøgelsen afliver myten om søndagsdepression, hvor vi før troede, at folk blev nedtrykt ved tanken om kommende arbejde og skole, samt den udbredte myte om vinterdepression”, siger psykiater Alan Manewitz, fra Weill Cornell Medical til MSNBC.

Undersøgelsens konklusion på selvmord over sæsonerne viser, at  26 procent vælger at begå selvmord om sommeren, mod ‘kun’  23,8 procent om vinteren.

(Kilde: BT )

Set fra en dansk vinkel lidt generelt om selvmord (kilde: netdoktor.dk):

De fleste mennesker har på et eller andet tidspunkt i livet haft tanker om selvmord i kritiske livssituationer. Hensigten med at tage livet af sig selv er ikke altid åbenlys og ofte ledsaget at stor tvivlrådighed. Det kan være tilfældigheder, der afgør om du forsøger at tage livet af dig selv.

Følelsesmæssige kriser kan være udløsende årsag til selvmordsforsøg. Tab af nære slægtninge og venner, trusler om tab af ægtefælle, alvorlige problemer og skuffelser på arbejdspladsen eller i skolen eller truende sygdom er eksempler herpå.Der er ligeså mange, der mister livet ved selvmord som ved trafikulykker herhjemme!

Refleksion

Blogejeren har kendt flere i forskellige aldre og køn, som begik selvmord. Ingen af disse skete på en onsdag. Om den amerikanske undersøgelse er repræsentativ for eksempelvis danske forhold overlades trygt til den psykiatriske statistiske videnskab.

Handlingen kan være et nødråb, men også en befrielse både for hovedpersonen og i nogle tilfælde for pårørende, hvor brutalt det end kan lyde! 

Bibelen kan tolkes som om selvmord er på ligefod med mord – selv-mord. Gud er den Eneste til at bestemme hvornår og hvor en person skal dø. At tage den magt i dine egne hænder, er ifølge Bibelen, blasfemi for Gud. De personer, som blogejeren kendte, var både dybt religiøse og det absolut modsatte.  Læseren kan sikkert også reflektere om dette udfra egne erfaringer.

“Samtale fremmer forståelsen” var et berømt slogan fra et forlængst fusioneret fransk telefonselskab på det danske marked.  Det lød meget enkelt, nærmest banalt.  Blogejeren tog ofte sig selv i et smil, når den franske direktrice med charmerende fransk-accent på dansk udtalte de “berømte ord”.

Men det enkle viser sig ofte i mange af livets sammenhænge at have en stærk effekt, også i forbindelse med dagens blogsrefleksion.

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Tags

Arkiv