Smartlog v3 » hulegaard.dk » Generalens sidste slag
Opret egen blog | Næste blog »

Generalens sidste slag

19. Jun 2012 13:32, ehu

Een af blogejerens (afdøde) svigerforældre var asiatisk officer. Denne stålsatte personlighed satte sig spor såvel oprindeligt i Indonesien i forbindelse med (afdøde) præsident Sukarnos erobring af magten som senere i forskellige sammenhænge i sit nye hjemland Nederlandene (Holland).

Vi var ikke just på hinandens top-1000 liste, men ved det sidste møde for mange år siden forstod vi begge - hver med vores erfaringsmæssige ballast og på trods af racemæssige forskelligheder - at vise en gensidig respekt for hinanden forårsaget af en semi-dramatisk privat begivenhed. Det sidste håndtryk og øjenkontakt mellem os glemmes aldrig!

Dynamik - bevægelighed - beslutningskraft

Ligeledes glemmes aldrig den nu 100-årige stadig levende vietnamesiske general Vo Nguyen Giap (f. 25.aug. 1911). Et navn, som enhver historieinteresseret kender alene ved at nævne den vietnamesiske lokation “Dien Bien Phu” samt senere den såkaldte Vietnam-krig, der afsluttedes medio 1970erne. Overskriftens tre ord danner en trekantet ramme om ham.

Giap var den mest betydningsfulde strateg i de vietnamesiske befrielseskampe. Som ung student deltog han i studenterstrejken i forbindelse med oprøret i 1930 imod det franske koloniregime. I 1937 fik han sin doktorgrad i Hanoi og var senere historielærer. Han sluttede sig til kommunistpartiet i 1930erne og måtte flygte til Kina i 1939. Hans professor-datter af hustru blev arresteret og døde i fængsel. Hendes søster blev henrettet af franskmændene.

Under krigen opbyggede han Viet Minhs guerillastyrker, og rykkede i august 1945 ind i Hanoi sammen med Ho Chi Minh (præsentation unødvendig for enhver historieinteresseret ;-) ). Giap havde hovedæren for sejren over Frankrig ved Dien Bien Phu i 1954, hvor det franske militære hovedkvarter ved Dien Bien Phu blev belejret i 55 dage, hvor 3.000 franske soldater blev dræbt, og de resterende 8.000 franske tropper måtte overgive sig.

Giap opbyggede den vietnamesiske hær til at være den bedst organiserede styrke i Sydøstasien. På dens højde var den verdens 4 største hær med ca. 1. mio mand under våben. I 1961 publicerede han en håndbog i guerillakrigens taktik og strategi: “Folkets krig, folkets hær”. Han spillede i sandhed også en ledende rolle i befrielseskampen i Sydvietnam.

Fra 1954 var Vo Nguyen Giap øverstkommanderende for de vietnamesiske styrker, fra 1955 forsvarsminister frem til 1980, hvor han gik på pension. Han var dog formelt vice-premierminster frem til 1991. Han var stærkt medvirkende til, at verdens stærkeste militærmagt USA oplevede sit vel største militære nederlag ifm. Vietnam-krigen.

Refleksion

Min meget tiltalende vietnamesiske købmand få hundrede meter fra mit byhus på Vestfyn tæt ved Lillebælts friske vand har aldrig kæmpet ved Dien Bien Phu. Han flygtede som stor dreng med sin familie som titusindevis andre efter Sydvietnams kollaps i både fra det sydlige Vietnams kyster. Han husker det tydeligt, trods det nu er en menneskealder siden. Den nu modne vietnamesers mening om europæere holder han for sig selv indpakket i asiatens uudgrundelige lette smil. Han lever disciplineret i en fremmed verdensdel. Vi har en god kemi - trods diplomatisk udtrykt forskellige personligheder.

Forleden nævnte jeg, at general Giap nu var > 100 år. I samme åndedrag tilføjedes 2 andre nu afdøde vietnamesiske personligheder, såvel afdøde ministerpræsident Pham Van Dong (1906 - 2000) og ikke mindst Nordvietnams leder Ho Chi Minh (1890-1969). Min vietnamesiske købmand kæmpede med at finde den rigtige grimasse. På den ene side had overfor disse tre mænd, på den anden side en skjult beundring.

“Uanset politisk overbevisning kan man kun blive imponeret af dette formidable trekløver” var mit kombinerede spørgsmål og svar. Min vietnamesiske købmand kiggede på mig og vi smilede lidt anderledes end sædvanligt til hinanden.

Den nu 100-årige vietnamesiske general mangler endnu det sidste slag, som han ikke kan vinde. Old soldiers never die, they just fade away” - sagde den forlængst afdøde 5-stjernede US-general Douglas MacArthur (1880 - 1964), de allieredes øverstkommanderende i Asien, Oceanien og Stillehavet under 2. verdenskrig, øverstkommanderende i Korea-krigen osv.

General Giap er et enestående eksempel på MacArthurs militære statement. Den vietnamesiske fabelagtige leder var simpelthen en af det 20 århundredes største generaler! Sagt endnu mere præcist:

I relation til guerillakrig gennem hele verdenshistorien….vel

….. den største af dem alle!

 

Kilder: Dansk-Vietnamesisk forening samt private vietnamesiske kilder

 

General Giap er død 102 år gammel (04/10/13)

 

 

Kommentarer

 1. Erasmine
  19. Jun 2012 16:20
  1

  Til trods for at jeg hører til den generation, der dagligt blev opdateret med Vietnam Krigen fra første parket foran familiens s/h Tv-apparat, så mindes jeg ikke at have hørt navnet, Vo Nguyen Giap, før.
  Jeg mindes kun navnet, Ho Chi Minh, Ho-Ho-Ho Chi Minh, nogles foretrukne politiske mantra.
  Tak for, for mig ny info!

  Og - Nu vil jeg så i spænding se frem til næste uges (længe ventede)indlæg! :-D

 2. Madonna
  19. Jun 2012 17:53
  2

  Må med skam melde, at Vietnamkrigen gik henover hovedet på mig(må ha' haft travlt med så meget andet), og politik ikke havde højeste prioritet på det tidspunkt.;-)


  Senere blev jeg nærmest skrækslagen over den frygtelige krig, som bl.a. er bl.a. er glimrende beskrevet i The Deer Hunter, og over den råhed som de vietnamesiske soldater gav opvisning i, selvom amerikanerne jo heller ikke holder sig tilbage.

  Tror, det er nævnt før, men glemmer aldrig scenen med "russisk roulette".

 3. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 18:26
  3

  @Erasmine#190612-1620:

  Selv tak! ;-) Og grundet logistiske forsinkelser bliver da først i midten af næste uge, hvor der åbnes op for "Magien i Magdeburg".

 4. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 18:29
  4

  @Madonna#190612-1753:

  Filmen "The Deer Hunter" ramte publikum med sin rå realisme, der også blev båret af stjerneskuespillere.

  "Russisk roulette"....hæsligt. Her hjælper ingen coaching!

 5. Eric
  19. Jun 2012 18:54
  5

  Som altid grundig med fakta og baggrund, og hvor har du ret. Man kan kun beundre personer som Giap, Mao m.fl. som ud af intet får et folk til at skabe noget stort.

  Der er sikkert flere som dem, blot er deres præstationer ikke så målbare som fx at at slå verdens største militærmagt. På den måde står de som lysende eksempler på, at det umulige kan gøres muligt.

 6. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 19:14
  6

  @Eric#190612-1854:

  Præcist - "Æres den, der æres bør!" - og det uanset race og politisk baggrund.

  PS: Apropos "æres" - modsat FB-påtegningen - et mere traditionelt til lykke med dagen; flot at du har tid til blogvisitter idag!

 7. Erasmine
  19. Jun 2012 19:58
  7

  @Erik/3

  "i midten af næste uge, hvor der åbnes op for "Magien i Magdeburg"."

  Tsk-Tsk! Kan man nu stole på det? 'GGG'

 8. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 20:04
  8

  @Erasmine#190612-1958:

  Såfremt logistikken holder denne gang. Jeg har allerede et (accepteret) prøveeksemplar, der ser helt fornuftigt ud!

  Og i samme digitale åndedrag kan tilføjes, at min forlagskontrakt også indeholder en passus om, at Magien i Magdeburg-bogen udgives som e-bog i august 2012 ( Iphone-directory).

 9. Eric
  19. Jun 2012 20:12
  9

  Aij! Hvorfor var jeg her ikke for få minutter siden? Så havde jeg fået et svar med "190657-1955," hvilket havde været den perfekte fødselsdagshilsen.

  Ser frem til "Magien ...". Læste Harry Potter med stor fornøjelse, om end dette nok er en anden (hånd)boldgade.

 10. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 20:19
  10

  @Eric# Just, men fødselsdagsbarnet havde måske vanvittigt travlt med puste 57 lys ud, fair enough!

  Logistik-problemer har forsinket udgivelsen ca. 3 uger, men i næste uge skulle det være iflg. forlaget.

  Og i sandhedens kærlige interesse: Vi er mega-langt fra Harry Potter. Det er en spændingsroman fyldt af realisme og......derom i næste uge.

 11. Erasmine
  19. Jun 2012 21:27
  11

  @Erik/8

  Som e-bog, siger du.

  Ville det ikke også være en god idé, at få min favoritlydbogsindlæser, Beo, til at indlæse bogen?

  Bare en (seriøs) tanke. :-)

 12. Erik Hulegaard
  19. Jun 2012 21:40
  12

  @Erasmine#190612-2127:

  Lydbogsindlæsning foregår som hovedregel ved forlagshenvisning. Det er ikke med i det store tyske forlags koncept/min kontrakt.

  Lad se, hvordan det ser ud i efteråret 2013, når den næste "Natten i Nice" er i redaktionel bearbejdelse.

  Forøvrigt er jeg ret sikker på, at der både er interessante godbidder i Magien i Magdeburg for Erasmine, såvel som det modsatte. Det spændende vil blive, hvordan Erasmine konkluderer,når hun har vendt det 352ende blad og ser på bagside-coveret.....medens hun tænker,hvor meget er forfatterens fantasi og hvor meget er .....(det forbliver en hemmelighed!) ;-)....måske general Giap vil smile et af sine sjældne smil ved tanken.

 13. Milter
  19. Jun 2012 23:19
  13

  Vi er nok nogle stykker, som med spænding ser frem til, hvordan sprogarkitekten i Assens har konstrueret sit første værk. Forhåbentlig lykkes det mig at få hul igennem til www fra kelterne vestligste bosted med en kommentar til den tid :-)

  General Giap? Med den alder må han da vist være placeret på et af de allerøveste trin på østens respektstige. Underligt egentligt, at så mange dengang følte det nødvendigt at risikere livet i forsøget på at slippe bort fra ham og hans trosfæller?

 14. Erik Hulegaard
  20. Jun 2012 07:09
  14

  @Milter#190612-2319:

  Siden franskmændene blev jaget ud af Vietnam og frem til USA gjorde det samme i 1970erne, havde General Giap o.a. nordvietnamsere travlt. Sidenhen fulgte "et retsopgør" i det besejrede Sydvietnam, der kastede lange skygger, hvoraf begrebet "bådflygtninge" var en brutal sidegevinst.

  "Magien i Magdeburg" er den første i en trilogi, så eventuelle manglende klapsalver kan nå at blive tunet til de to efterfølgere. Det er som tipskuponen, der er er tre muligheder eller 1/2 eller en 1/1 gardering. ;-)

 15. Milter
  20. Jun 2012 23:02
  15

  Nu er det efterhånden et stykke tid siden, jeg har haft en tipskupon i hænderne, så tak for vejledningen mht. udfyldelse af en sådan :-)

  Og ja, denne tekst er ensbetydende med, jeg kan få en lille forsmag på MiM næste uge.

 16. Erik Hulegaard
  20. Jun 2012 23:18
  16

  @Milter#200612-2302:

  Hjertelig tak for din trofaste og vedvarende interesse for MiM.

  Og ja....blogindlægget ligger klart med diverse tekstmæssige appetizers,når forlaget kapper uldsnoren forhåbentlig i uge 26/2012. ;-)

 17. Peter Theisen
  25. Jun 2012 12:27
  17

  Som jeg husker det, blev mange af de hertilkomne vietnamesiske flygtninge placeret på Tåsinge. Efter sigende fordi man mente naturen og roen ville passe til deres gemyt og behov. Og jeg har da også hørt at integrationen er gået helt fint.
  Kan udlægningen bekræftes?

 18. Erik Hulegaard
  25. Jun 2012 13:10
  18

  @Peter Theisen#250612-1227:

  ad. Taasinge-placering:
  Dette kan hverken be- eller afkræftes. Så vidt erindres fik det daværende Fyns Amt (1975-1985) en relativ stor kvotering af vietnamesiske (båd-)flygtninge. - Blogejeren er rimelig kendt i Svendborg kommune (inkl. øen Taasinge),der årligt besøges x antal gange. Det er bestemt ikke indtrykket, at vietnamesere fylder meget i gadebilledet, hverken i Svendborg by, ej heller på Taasinge. Når vietnamesere af den ældre generation opleves f.eks. på Fyn, sker det primært i restaurationsbranchen.

  ad. integration
  Sammenlignet med især indvandring fra muslimsk-dominerede lande i Mellemøsten (og Somalia) er den generelle vurdering, at asiater, herunder vietnamesere er særdeles velintegreret. I dag bor der ca. 14.000 etniske vietnamesere i DK, heraf ca. halvdelen katolikker.

  Nylige studier har dog vist et mere nuanceret billede af den vietnamesiske indvandrings succes. Dette relaterer sig - så vidt vides - i høj grad til 2 generations-problematikken.

 19. Peter Theisen
  25. Jun 2012 13:37
  19

  Havde en skolekammerat, som bosatte sig på Tåsinge - Troense Strandvej, i et af de idylliske bindingsværkshuse ud mod vandet - og da jeg besøgte ham engang i 80'erne, stødte jeg på et par vietnamesere. Men ej heller det er jo empirisk evidens.

  Om deres forhold til vor civilisation. Måske følger de blot Gandhis holdning, da han blev spurgt hvad han tænkte om vestlig civilisation: "Lyder som en rigtig god idé"

  Go' blogfaste

 20. Erik Hulegaard
  25. Jun 2012 13:50
  20

  @Peter Theisen#250612-1337:

  Troense er uforskammet idyllisk, som mange andre steder i de fynske områder.

  "Emperisk evidens" ;-) - Hinduisme kan sikkert bibringe såvel vietnamesernes katolicisme som buddhisme nogle tanker og idéer.

  PS. Blogfaste 27/06-12/08/12 begge dage inkl. ;-)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv

Relaterede