Smartlog v3 » hulegaard.dk » Geniet, rovdyrene og skumsprøjtene
Opret egen blog | Næste blog »

Geniet, rovdyrene og skumsprøjtene

24. Aug 2010 08:01, ehu

Overskriften kan lyde lidt diffus.  Den kan forvirre læseren.  Derfor vil der ske en venlig, men stringent guiding gennem disse vidt forskellige begreber i det følgende, så beskueren af dette blogindlæg efter endt læsning føler sig - forhåbentlig - beriget med nogle forskelligartede indtryk fra en overmåde dejlig dansk provinsby. Indtrykkene fra det seneste besøg i SvendborgBlandt diverse kalenderkrydser er udvalgt de 3 nedenstående:

Geniet H.P.Carlsen

Geni eller Drukkenbolt?

Ikke mange læsere formodes at kende H.P. Carlsen. Blogejeren gjorde det ikke! Under overskriften “Geni eller Drukkenbolt” viser Svendborg Museum frem til 31. oktober 2010 en udstilling med ca. 60 værker af denne afdøde kunstmaler.  Maleren H.P. Carlsen (1855 - 1950) var i mere end 50 år indespærret på en arbejdsanstalt. Det meste af tiden i en celle så smal, at han kunne nå fra væg til væg med sine arme. Her malede han angiveligt over 5.000 værker.

Grundet hans indespærring er kunstværkerne fremstillet af få og ringe materialer. Af indpakningspapir fra arbejdsanstalten lavet af bl.a. hamp, skabte han selv sine lærreder. Hans “farvelade” bestod af trækul, kridt og et skarpt redskab. Forbløffende skabte han nogle kunstværker af spændende natur, trods det forhold, at han selv var spærret inde. Udstillingen fortæller også om H.P. Carlsens liv på Kunstakademiet i 1870erne, hvor bekendtskaber med de kendte malere L.A. Ring og H. A. Brendekilde blev knyttet.

Jeg havde besluttet mig til at “give ham en chance” og det kalenderkryds fortrød jeg bestemt ikke.

Rovdyr

 Billedet viser en kamæleon. Den indgår i samlingen af tre store animerede modeller: En fem meter lang hvidhaj, en edderkop på to meter og en kamæleon på fire meter. Rovdyrene er lavet, så de kan bevæge sig. Bl.a. kan kamæleonen skyde sin lange tunge ud, og den tonstunge edderkop kommer i forsvarsposition. Alt sammen udløst af små censorer, som aktiveres af publikum. Vi befinder os nu på det kendte museum for moderne naturhistorie i Svendborg - Naturama.

Blandt museets sædvanlige righoldige indhold af zoologiske fænomener, er for tiden (indtil 24. okt. 2010) en lånt udstilling fra Natural History Museum i London. Det handler om rovdyr og byttedyr. Det handler om jagtteknikker, forsvarsmekanismer, sanser, gift, klør og andre våben i den store hjemhentede udstilling.

Museet er et besøg værd, uanset alder og interesse. Der er i sandhed noget for enhver smag og museet befinder sig i centrum af Svendborg, så der er ingen undskyldning :-) .

Skumsprøjt

Svendborg er en kendt søfartsby. Tonnagen har ændret sig i takt med tiderne. Det samme har skibsværftet. Men der er stadig herlige skibe i forskellige størrelser at se på, ligesom der fortsat er færgedrift til Ærø og de mindre øer i det sydfyenske øhav. Og så er der også den mest nuttede lille “turistdamper” Helge.  I sommersæsonen (13/05-12/09 2010) sejler skibet efter en fast ruteplan til spots på øerne Thurø og Tåsinge. Sidstnævnte sted er der bl.a. landgang ved det kendte (og absolut seværdige) Valdemars slot

Da slotsejeren har fast bopæl i London og vist nok ses en del med en vis yngre fodboldspiller med efternavnet Bendtner, er det ikke sikkert, at hun kan byde læseren velkommen, såfremt denne vælger at stå af og bese slottets  herligheder. Bloggen har tidligere omtalt Caroline Fleming (Den smilende baronesse), så lad os i stedet for koncentrere os om det gamle skib. M/S Helge så verden første gang i 1924, da det kendte J. Ring Andersens værft i Svendborg med nybygningsnummer 124 fik hende ud i Svendborgsund. Siden er det blevet til voldsomt mange ture mellem Fyn, Tåsinge og Thurø. Har læseren fået for mange penge med hjemmefra, er der naturligvis også mulighed for at leje det smukke gamle skib for nogle timer solo. :-)

Refleksion

Min livslange kærlighed til Fyns næststørste by Svendborg blev grundlagt for næsten 50 år siden (15.sept. 1961). Siden er det blevet til ganske mange besøg - med og uden overnatninger og færgeture til Ærø og øerne - på alle tider af året. Fra hedebølge til forårståge på Svendborgsund, fra stærk kuling til snestorm, fra tordenbrag til sommersol i den gamle søfartsby.  Jeg har efterhånden besøgt - ja, faktisk - samtlige af Danmarks større byer. Svendborg hører afgjort til Top-5 listen!

Reelt var det tæt på at blive min fremtidige hjemby i starten af dette århundrede, men skæbnehjulet drejede i sidste øjeblik til en anden (vest)fynsk by.  Svendborg vil dog livet ud være et sted, hvor afskeden aldrig lyder “Good-bye”, men altid “So long”.

Og så bør det nok også lige nævnes afslutningsvis, at byen var fødested for en særdeles kendt dansker med det relative almindelige efternavn Møller.  Siden er der kommet et “Mærsk” med bindestreg foran “Møller”, men det har den dejlige søfartsby gennem mange år bestemt ikke haft grund til at fortryde…i sandhed!… ;-)

Kommentarer

 1. Beologen
  24. Aug 2010 15:01
  1

  Ehu, ehu, ehu...jeg får snart oftomologisk åndenød ved at skulle holde trit med alle dine blogiøst beskrevne kalenderkrydsers krydstogter og sproglige slalomløb mellem vilde dyr, dejlige byer og kulfyrede transportformer.

  Jeg kan kun sige én ting om dig i den anledning: "Otium est pulvinar diaboli".

  Og en anden ting er mur- og navlefast: du sidder ikke 50 år i et lille rum, hvor du kan nå begge vægge med armene.

  Hatten af for den nysgerrighed, som du forfølger og deler så gavmildt videre med bloggens besøgende.

  Jeg er nok den omvendte type. Jeg sidder på min popo og følger med i alting, på anden og tredje hånd, og drysser med lidt fantasi.

  Sådan er mennesker så herligt forskellige :-)

 2. Beologen
  24. Aug 2010 15:03
  2

  PS. Imponerende medicinsk bedrift af mig at få vejtrækningsproblemer i øjenhulerne, ikke sandt?

 3. Erik Hulegaard
  24. Aug 2010 15:18
  3

  @BEO#2408101501:

  Et øjeblik troede jeg, at BEO havde fået en sjælden og invaliderende lungelidelse og var næsten på vej til Interflora for at bestille en (båre-) buket. Så gik det op for mig,at hans nyopererede springfinger havde ramt forkert på tastaturet.at han mente "oftalmologisk" ;-).

  Men det ændrer ikke ved, at jeg nød hans herlige kommentar, ikke mindst den latiniserede "lediggang er roden til alt ondt" samt hans skræmmende præcise dybde-psykologiske analyse af mit temperament og commitment ;-).

  Tak - BEO! ;-)

 4. Beologen
  24. Aug 2010 16:00
  4

  Ehu...tak af hjertet for rettelsen af min lægelatin, som ved Freud ikke er hvad den aldrig har været.

  Lediggang er Djævelens hovedpude, nemlig...og set med de briller er du, Ehu, dømt til evig søvnløshed - heldigviss for mig, øjenlæger og andre nysgerrige og åbenhjertige væsener :-)

 5. Erik Hulegaard
  24. Aug 2010 16:25
  5

  @BEO#240810-1600:

  Et "øjeblik" troede jeg, at næste kalenderkryds var den lokale Interflora-butik, men gudskelov slap min hårdt belastede børneopsparing for den udgift ;-).

  Min lidt frie latinske oversættelse skyldes min skole-dovenskab og præsenilitet :-))))

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv