Smartlog v3 » hulegaard.dk » Helmut Schmidt - permanent ausser dienst
Opret egen blog | Næste blog »

Helmut Schmidt - permanent ausser dienst

10. Nov 2015 16:19, ehu

Helmut Heinrich Waldemar Schmidt  - (Vest-) Tyskland - f. 23.12.1918 - 10.11.2015

Vores store naboland mod syd - Tyskland vil i anledning af eks-bundeskanzler Helmut Schmidts død bruge ganske meget medietid såvel i TV, radio som den skrevne presse den kommende tid. Og noget vil også dryppe af til de fleste af EU-landene om Herrn Schmidt, der i en alder af 96 år nu for sidste gang har tændt en cigaret.   

Selv over Atlanten vil der i USA være nogle personer, der erindrer den afdøde transatlantisk indstillede forbundskansler´s kompetencer. Man kan sagtens forestille den tysk-fødte og jævnaldrende tidl. US-udenrigsmin. og professor Henry Kissinger (f. 1923) fortælle the Establishment i Washington og de amerikanske medier med sin særegne langsomme diktion om denne nu afdøde tysker. Det er der flere grunde til. Den vigtigste og vægtigste er simpelthen, at

Helmut Schmidt må definitivt henregnes sammen med Konrad Adenauer, Willy Brandt, Richard von Weizsäcker og Helmut Kohl som de stærkeste tyske politikerprofiler efter 2.verdenskrig.

Vi er i den tyske politiske sværvægtsklasse og dermed i sandhed internationalt absolut i samme!

Helmut Schmidts offentlige CV i korthed: Han var tysk socialdemokratisk forbundskansler 1974 -1982. Statsvidenskab.kand. 1949 Medlem af Forbundsdagen 1953-1987 (undt. 1962-65).Først kendt som senator i sin hjemby, Tysklands næststørste og en af de rigeste byer - Hamburg. Her ledede han med stor autoritet hjælpearbejdet, da dele af Hamburg under frygtelige omstændigheder blev oversvømmet i februar 1962.

Tiden som forbundskansler i Vesttyskland

Schmidts tid var på flere måder vanskeligere end sin efterfølgers (Helmut Kohl). 70 ernes terrorisme og kommunisttrussel fra Øst sammenholdt med stærkt kritisable svage amerikanske lederprofiler i samtidens Washington-administration (= Gerald Ford og Jimmy Carter (sidstnævnte måske USAs bedste eks-præsident)), placerede Schmidt som stærk og meget realpolitisk europæisk leder i koldkrigsårene.

I dette tilsyneladende magtvakuum planlagde Sovjetunionen at opstille et antal SS-20 raketbatterier i Østeuropa, der kunne nå udvalgte mål i det vestlige Europa. Målet fra det daværende USSRs side var ikke bare det militære pres, men også at splitte Vesteuropas NATO forsvar og USA. Deraf formedes dobbeltbeslutningen fra NATO. Den ene del var et tilbud til Sovjet om nedrustning. Det andet var en trussel. Hvis Sovjet ikke forhandlede seriøst, ville NATO opstille 572 nyudviklede amerikanske atomare missiler i Vesteuropa.

At Vesteuropa og den vestlige verden forblev intakt i disse år samt at den venstreorienterede terrorisme blev pacificeret, var mere end nogen anden Helmut Schmidts fortjeneste.  En anden politisk cornerstone i afdøde Schmidts karriere var hans opstart af “den europæiske valutaslange” i samarbejde med den daværende franske præsident Valery Gistard d´Estaing, der blev forløberen for den senere europæiske valuta “euroen”.

Som den eneste forbundskansler deltog Helmut Schmidt som værnepligtig i felten under Nazi-tysklands regime (1933-1945). Hans forgængere var enten for gamle, flygtet eller for unge. Det gav anderledes vinkler for Schmidts opfattelser af mange forhold.

SPD-trekanten

Helmut Schmidt efterfulgte den kendte og i mange fora elskede Willy Brandt (1913-1992)  D´herrer Brandt og Schmidt var to modpoler i den (næsten :-) ) retvinklede tyske socialdemokratiske trekant, der i “partimanden” alias den piberygende dresdener Herbert Wehner (1906-1990) havde den tredie pol. Ingen af dem ligefrem elskede hinanden, men Helmut Schmidt og Herbert Wehner - måske grundet deres benhårde realisme - respekterede og stolede til en vis grad på hinanden (iflg. Schmidts erindringsbog “Ausser Dienst”).

”Ausser Dienst”
Overskriften relaterer sig til den nu afdøde Helmut Schmidts erindringsbog, som blev udgivet under stor mediebevågenhed i Tyskland i efteråret 2008, medens Schmidt var tæt på de 90 år.  I den bog påpeger han det synspunkt, at enhver politiker burde have en civil uddannelse/kompetence, forinden grænsen til politik overskrides. Kun herved bevares en uafhængighed. Og fra andetsteds i bogen citeres ”hvis man ikke benytter lejligheden til ved siden af sin erhvervsuddannelse at lære mindst to fremmedsprog, risikerer man for altid at forblive andenrangs”.

Ligeledes i samme bog foreslår han (2008) skrappere regler for de internationale finansmarkeder. Eftertiden har i sandhed sat dette i perspektiv.  Det samme har forholdet til den muslimske verden. Schmidts holdning er også her klar:  Det kan ikke nytte at bebrejde nogle muslimske lande, at de er diktaturer, og samtidig være gode venner med andre (f.ex. Saudi Arabien). Og endelig i samme ”boldgade”: Hvis man ligefrem med magt vil påtvinge andre folkeslag demokrati, tager man uundgåeligt krige med i købet!

Fred er ikke alt, men uden fred er det hele ingenting”, sagt af den nyligt afdøde journalistuddannede Egon Bahr (f. 1922), en mangeårig jævnaldrende socialdemokratisk tysk politiker og ofte duellerende kollega i Helmut Schmidts politiske samtid.

Den fransk-tyske relation
To forfærdelige verdenskrige med alt for mange soldatergrave og alt for mange hvide kors har lært Europa, at Frankrig og Tyskland må, kan og skal samarbejde til fælles gavn.  Det har nogle fransk/tyske ledere indset efter 2. verdenskrig. De fransk-tyske par de Gaulle/Adenauer, d´Estaing/Schmidt og Mitterand/Kohl forstod det trods forskellige personligheder, der lykkeligvis kunne smelte sammen i en relativ god gensidig personkemi.

Siden har anderledes personligheder såvel i Elysée palæet med haven vendt mod den fantastiske blvd. Champ Élysées som Bundeskanzleramt nogle stenkast fra Brandenburger Tor haft svært ved den fælles personkemi; trods gentagne smil og semi-manisk gestik i forskellige sammenhænge.

Helmut Schmidt om Helmut Schmidt

I september 2015 bragte DR.K en TV-udsendelse “Helmut Schmidt om Helmut Schmidt”. Det er var et særdeles seværdigt portræt af den 90+ aldrende eks-kansler. “Hvad er det vigtigste i livet?” spurgte intervieweren blandt mange gode spørgsmål.  Og Schmidt svarede roligt og velovervejet: “For mig er det vigtigste i, at man påtager sig opaver - og løser dem bedst muligt.” - I samme interview fortalte han, at hans livs lykkeligste sommer var i 1942, hvor han mødte sin senere livsledsager Loki.

Refleksion

Egenskaben “arrogance” er mødt i mange sammenhænge og foragtes af denne signatur.  Helmut Schmidt besad denne egenskab i metermål, dog med et lejlighedsvis stænk af humor.  Men modsat langt de fleste havde han “et vist grundlag” for at operere i det offentlige rum med denne usympatiske egenskab. Helmut Schmidt var ikke bare en fremragende forbundskansler. Han var en statsmand i ordets semantiske betydning…og dem er der beklageligvis ikke mange af inden- og udenfor EU.

Hans franske - om muligt endnu mere arrogante og yderst elitære (i Frankrig modsat Danmark en kvalifikation :-) ) -  åndsfælle og mangeårige samarbejdspartner - stadig nulevende - franske eks-præsident (1974-1981) Valery Gistard d´Estaing (f. 1926) tænker sikkert tilbage på deres formidable makkerskab. Tysk og fransk cohabition og noget meget mere. 

Dette “mere” kan udfyldes af enhver, der i variable afstande og kilder har fulgt den nu afdøde Helmut Schmidts politiske virke og det efterfølgende “pensionist-liv”.  Disse sidste mange år var aktive og givende, modsat f.eks. hans samtidige partikollega Willy Brandt.

Disse to tyske, samtidige socialdemokratiske “fyrtårne” er ofte - såvel i Tyskland - som i udlandet blevet sammenlignet. Willy Brandt var karismatisk, en stor taler med mange visioner og samtidig en sart psyke og et komplekst privatliv. Helmut Schmidt var nærmest alt det modsatte. 

Helmut Schmidt var en “Macher”, store visioner gav han ikke meget for. Hans til tider nærmest brutale “stenbukke-agtige” skæren igennem fedtlag af politiske idealer om en smuk verden med lige fordeling af goderne osv.  var kendt ikke bare i hans eget parti. Men mediernes superlativer og lovord i anledning af hans død fortæller om en af efterkrigstidens største politikere i Europas største økonomi….

Mange politikere kan næppe fatte hans recidiverende udsagn: ” Politik handler om fornuft, ikke følelser. Jeg tror på det enkelte menneskes samvittighed og fornuft!”

I 2013 spurgte det kendte tyske magasin Stern sine læsere i en meningsmåling: “Hvem er den bedste kansler i Forbundsrepublikkens historie?”  Svaret var: Helmut Schmidt.

…….den sidste cigaret er nu endelig skoddet.  Hans mangeårige og jævnaldrende livspartner gennem 68 år, hustru, cigaretryger, miljøforkæmper og æresborger i Hamburg, Hannelore “Loki” døde 91 år gammel i oktober 2010. Nu er røgringene afløst af det ultimative rygestop for Schmidt-familien i Hamburg. Helmut Schmidts skribentkarriere hos Die Zeit (tysk version af danske Weekendavisen) ligeledes.

Begrebet “rygestop” er en særdeles velkendt og højprofileret faktor i nutiden.  Statsmandskunst m/k burde i langt, langt højere grad være det samme. - Helmut Schmidt var et excellent eksempel på en statsmand, som såvel Tyskland som Europa kunne være meget stolt af!  

Et format, der savnes inderligt i dagens Europa!!!

 

 

Kilder: Professor Per Øhrgaard, CBS (”Tyskland - Europas hjerte”) - samt private tyske kilder.

Foto: DPA

 

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv

Relaterede