Smartlog v3 » hulegaard.dk » NL-alternativer
Opret egen blog | Næste blog »

NL-alternativer

21. May 2012 07:14, ehu

Mange danskere har besøgt Nederlandenes (Hollands) mest kendte by Amsterdam. Nogle har også besøgt andre byer som Rotterdam, den Haag og Harlem. Blomsterelskere har naturligvis været et smut forbi den kendte Keukenhof i april/maj. Langt færre kender to andre - yderst kontrastfyldte - destinationer, hvorfor overskriften NL alternativer.

Almere

Almere, der grænser op til den mere kendte Lelystad, er en af de yngste byer i Nederlandene. Det første hus blev færdig i 1976 og Almere blev først egentlig kommune otte år senere. Nu er den største kommune i Flevoland med ca. 180.000 indb. (den 8ende største i Nederlandene). I oktober 2007 vedtog byrådet en plan om at udvide byen til 350.000 indbyggere i 2030.

Byggeriet (og ikke mindst arkitekturen) har virkelig haft frie rammer. Der er mange spændende arkitektoniske varianter i denne nye by. Almere er (og har været) et sandt paradis også for byplanlæggere. Og der bygges nærmest konstant. Selvom det hele forekommer nutidigt og fremtidigt uden en sjæl eller fællesnævner, kan den opmærksomme gæst (eller naturligvis beboer øjne tematiserede kvarterer.

Den ret kontroversielle nederlandske byplanlægger Rem Koolhaas har afgjort sat sit præg på området. Det gør CASLa (arkitekturinst.) med interessant udstillingsrum. Også De Paviljoens bør fremhæves. Tre smalle kanaler, en sti og en bro krydser hinanden og danner symmetrisk form bestående af fem lige linier.

Eftersom mange af de nye indbyggere arbejder i Amsterdam, tales der allerede om at anlægge en ny bro over Ijsselmeer for at etablere en mere direkte forbindelse mellem de to “A-byer”.

Illustrationerne giver blot nogle indtryk af dette nybyggerområde, der måske først bliver færdig om en menneskealder.

Enkhuizen

Og så til noget helt andet, som de ofte si´r i medierne, nærmeste bestemt den charmerende og på sin vis typiske havneby ved Zuidersøen i Vestfriesland. Enkhuizen er navnet.

Byen var en af havnebyerne for det kendte (og engang meget magtfulde) Forenede Østindiske kompagni sammen med den nærliggende Hoorn og ikke mindst Amsterdam. Sagt enkelt: Et af de centrale områder i midten af det 17 århundrede, hvor Nederlandene havde sin absolutte storhedstid med bl.a en blomstrende handel med Asien. Af flere årsager, heriblandt tilsanding af havnen, mistede Enkhuizen sin position til Amsterdam.

I nutiden har byen genoprettet sin position som havneby og har en af de største marinaer i landet. Den huser blandt andet Zuiderzeemuseum, der er et frilandsmuseum, som viser livet i landsbyerne ved Zuiderzee gennem historien.

En mindre passagerbåd bringer besøgeren over til frilandsmuseet Zuiderseemuseum. At gå rundt i denne museumsby er som at være ca. 100 år tilbage i tiden. Der findes også et større indendørsmuseum, der er anbragt i 12 bygninger fra 1600-tallet. Sidstnævnte ligger nogle minutters gang fra museumsparken tættere ved selve byen Enkhuizen.

 

Refleksion

I et land, der arealmæssigt er lidt mindre end Danmark og rummer ca. 3 gange så mange indbyggere af mange forskellige etniciteter er der rig lejlighed til at afprøve begreberne “variationer” og “kontraster”.

Viel plezier en reizen!

Note:

http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Illustr: Erik Hulegaard

Kommentarer

 1. Bent Otto Hansen
  21. May 2012 09:53
  1

  God artikel som gi'r lyst til at pakke æslet med det samme...men helt ærligt, ehu!

  Det er da ikke lige tidspunktet at tale sødt og positivt om noget som helst, der bare associationsmæssigt kan forbindes med den orange farve. Hvad tænker du dog på?

  Hvad siger din ellers normalt så velsmurte kalender om dansk/hollandske relationer bare i den allernærmeste fremtid...va'? Va'??

 2. Erik Hulegaard
  21. May 2012 10:03
  2

  @BEO#210512-0953:

  Måske har du netop rengjort Benthouse med flydende Ajax, inden du skrev kommentaren.

  Måske tænkes på EM-puljen, hvor det mindre land står særdeles meget stærkere overfor det store Danmark. ;-)

  NÅ, jeg vil forsvinde ind på kontoret for at tørre den velsmurte kalender af.... ;-)

 3. Bent Otto Hansen
  21. May 2012 11:46
  3

  Hehe...jeg har vist svære eftervirkninger af en weekend, der ikke just fik det helt store sommersmil frem hos mig. Men sådan kan det jo let gå, når man overlader det til andre at være ansvarlige for ens humør. Måske skulle man overveje en større omlægning på det felt?

 4. Erik Hulegaard
  21. May 2012 12:01
  4

  @BEO#210512-1146:

  Den netop overståede weekend genererede mange dehydrerede løbere i København. Der var mol-stemning i München samt i Nordlondon-bydelen Tottenham og der var blandede følelser på Beo-bjerget over forskellige vinkler på det individuelle liv.

  Maj-vejret viser sig omsider fra sin bedste side. Er det tegn på bedre tider? En god anledning til, at kommentator Beo bestemmer mere over den fremtidige prioteringsrækkefølge i Benthouse; kanske med en senere vellykket sideeffekt i form af et lidt anderledes Benthouse.

 5. Bent Otto Hansen
  21. May 2012 18:22
  5

  Vejret er gudsbenådet i dag, selv for ateister. Jeg vil om lidt gå ud og kigge på det. Ja, det er spændende hvad der sker her på toppen af Bjerget, og jeg må siges at indtage en central position i beslutningsprocessen. Vi må se ad :-)

 6. Erik Hulegaard
  21. May 2012 19:02
  6

  @BEO#

  Om det er det gudsbenådede vejr også i Oslo, der netop har fået Stortinget til at vedtage en grundlovsændring om adskillelse af kirke og stat, vides ej.

  En stor beslutning (der også burde iværksættes i DK)!

  Måske kommer der tegn fra Gud(erne) til Bjerget. Tænk på Gud og Moses og Bjerget og - nej,ikke Word-dokumenterne, men stentavlerne.

 7. Eric
  22. May 2012 08:00
  7

  Endnu et par perler fra Nederlandskenderen. Der er vist mange - vi oplevede nogle stykker på en kanalsejlads for nogle år siden, og det var slående, som hollænderne passer på deres gamle byer, så de fortsat fremstår harmoniske uden for meget "moderne" i gadebilledet.

 8. Erik Hulegaard
  22. May 2012 09:08
  8

  @Eric#220512-0800:

  Nederlandene er i mangt og meget forskellig fra f.eks. Italien. Men begge nationaliteter besidder en selektiv stolthed over deres gamle byer.

  Indlægget viser kontrasten mellem gammelt og nyt, samt ikke mindst det forhold, at NL er andet end Amsterdam. ;-)

 9. Donald
  25. May 2012 22:15
  9

  Enkhuizen kender jeg, der blev jeg lidt forelsket i Holland, det var smukt, og det var til at overse.

  Almere ligner en by med firkant-fobi; eller experimentarium for vinkling :) men den har sikkert også sin charme. Jeg kan godt forstå at Hollænderne vil bygge en forbindelse over eller under vandet, for det vil gøre transporttiderne mindre og reelt udvide arealet af Amsterdam.

  Jeg synes det du siger om mange mennesker på lidt plads, 3x mange som i DK på lidt mindre plads end DK, er meget relevant også når man hører om mordet på van Gogh, sprogproblemer osv. Jeg tror på den anden side at der er plads nok og at det egentlige problem er at digerne ikke vokser af sig selv sammen med havstigningen. Kan man overtale Hollænderne til at lave en koloni et andet sted i verden? Det tror jeg ikke. Man er nødt til at forbedre anlæggene som holder Holland fri for vand, men i længden bliver det jo træls.

 10. Erik Hulegaard
  26. May 2012 08:16
  10

  @DAX: 250512-2215:

  Til det sidste afsnit i din kommentar kunne jeg finurligt tilføje, at en del "hvide nederlændere" seriøst flytter/overvejer at flytte til de tidligere kolonier i vest og øst; især vest på deres ældre dage, eftersom de ikke befinder sig særligt godt med den multietniske befolkningstæthed.

  Firkantet udtrykt: "En omvendt Boer-effekt" ;-)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv