Smartlog v3 » hulegaard.dk » Rom - april 2016
Opret egen blog | Næste blog »

Rom - april 2016

17. Apr 2016 09:02, ehu

 

Billedet viser Peterskirken i en utraditionel vinkel. Det er taget fra Roms ”8ende høj”, Gianicolohøjen. Klokken har netop passeret 12.00 og kanonen har afskudt det enlige skud fra Piazza Garibaldi. Brugt i mange år for at præcisere tiden.

 

Gianicolohøjen er blandt de mindre kendte steder i Roms cirkler, men kan anbefales for rekreativt udsyn over byen.

 

Hvad er Rom ellers anno april 2016, hvor solen skinner hver dag og temperaturen bevæger sig mellem 20-25 C.? -  En eksorbitant kontrastfyldt affære. Kaotisk, larmende og snavset i mange områder. Trafikmættet med for mange biler og scootere samt for få trafiklys og dårlig kollektiv trafikdækning, ikke mindst den underdimensionerede metro. Talrige ambulance-udrykninger, så man efter få drinks tror at befinde sig i Beiruts krigszoner.

 

Der er et utal af restauranter, gadesælgere, tiggere, flotte bygninger og smukke springvand fra forskellige tidsaldre, hvoraf nogle emmer af historik fra en svunden og voldsom tid. Enhver har sin(e) favorit(ter); personligt synes jeg ganske godt om Trevi fontainen , der igen for nylig efter restaurering har fået vand i bassinet.  Da jeg sidst (august 1972) kastede nogle mønter baglæns og ønskede noget, gik det i opfyldelse. Så derfor prøvede jeg igen….jamen hvorfor ikke…og det var der mange andre, der også gjorde. ;-)

 

De sociale kløfter er mærkbare, når Roms forskellige kvarterer besøges. Italiens hovedstad besøges hvert år ifølge statistikkerne af mindst 20 mio. turister og pilgrimme på trods af, at verdenskendte livsstilsguruer giver ”den evige stad” lave karakterer og dårlig placeringer på diverse ranglister. Og alligevel vælter det rundt med kolossale klumper af turister, medens de årlige cirka 130 demonstrationer gør deres til at forhindre en ”seamless” oplevelse.

 

Nogle tror, at de kan se Rom på en weekend. Andre at de kan gøre det på nogle uger. For nogle er det første nok, for andre er det sidste ikke nok.

 

Ud over de ”klassiske” seværdigheder gennemtravede jeg EUR-bydelen (=Esposizione Universale di Roma), Sapienza-universitets campusområde og den langt mindre jødiske bydel i centrum samt andre mere velhavende bydele og i sandhed også det modsatte. Nogle af de mange – ret store – parker blev besøgt som Villa Borghese etc.; ligeså luntede jeg rundt i den hyggelige ”kulisse” i skikkelse af Cinecitta samt spiste en vellykket herrefrokost med en dansker, der har boet i byen i mere end 35 år.

 

Et gensyn med den olympiske by i den nordlige del blev ikke nået, men det kan så vente til, at Rom – måske - får indfriet ønsket om igen (1960) at skulle afholde De olympiske Lege i 2024.

 

Jeg mødte - gudskelov - ikke nogle repræsentanter fra de fire mest fremherskende mafiagrupper, Cosa Nostra (Sicilien), Camorra (Campanien (især Napoli)), samt ´Ndrangheta (Calabrien) og den mindre kendte og ret magtfulde Casamonica (”rige sigøjnere”). Alle fire siges at dele ”rovet” i Rom…..i ”samarbejde” med mafia-grene fra det tidligere kommunistiske Østeuropa og byens største udenlandske kontingent kineserne (ifølge mine kilder i Rom).

 

Og endelig indkvarteringen lå – helt bevidst – tæt på Roms enorme centrale hovedbanegård Roma Termini af rent logistiske årsager. Leonardo expressen blev testet fra Leonardo da Vinci–Fiumicino – Roms centrale store lufthavn (ca. 40 mio. pass./år). Pænt 1.klasses togmateriel men ellers ikke imponerende hastighed. En taxa til fastpris bragte mig retur til lufthavnen en tidlig morgen nogle dage senere ved kl. 06.30-tiden. Chaufføren nød sin Mercedes og på udvalgte strækninger passerede vi 180 km/h trods min forsikring om, at der var god tid. Helt okay! - Det logistiske i luften sørgede Alitalia for med et godt tilbud.

 

Sammenligningen med (den lidt mindre og langt rigere) Milano er nærliggende for enhver, der har gæstet begge byer i kortere perioder. Lad den enkelte selv drage sine konklusioner.

 

God fornøjelse ;-)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv

Relaterede