Smartlog v3 » hulegaard.dk » Tour de Ordrup
Opret egen blog | Næste blog »

Tour de Ordrup

16. Jun 2011 23:11, ehu

 I den storkøbenhavnske bydel Ordrup i nærheden af Jægersborg Dyrehave ca. 13 km. nord for Hovedstaden ligger Ordrupgaard. Det er et statsejet kunstmuseum, der rummer en betydelig samling af såvel dansk som fransk kunst fra det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede. - Museet blev oprindeligt skabt af etatsråd Wilhelm Hansen og hustru Henny Hansen i årene 1916-18.

For en frankofil (delvis naturaliseret) fynbo som blogejeren var det et naturligt valg for en oplevelse, da samme museum siden april og frem til 11.sept. 2011 har to særudstillinger

Tour de France. Franske landskaber og Kampen om kunsten. Fynboerne

Til at perspektivere de to særudstillinger var den københavnske kunstmaler, TV2-blogger m.m. Erik Korsgaard Christensen (EKC) indkaldt som ledsager til denne maleri-oplevelse.

TOUR DE FRANCE. Franske landskaber er en kunsthistorisk pendant til cykelsportens Le Tour de France. Ordrupgaards tour er en udforskende rundrejse til Frankrigs regioner og landska­ber med malerkunstens verdenselite: Claude Monet er i gul førertrøje skarpt forfulgt af Alfred Sisley, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Camille Corot, Paul Gauguin. På landevejene, gennem skovene og langs floderne triumferede de over tidens smagsdommere og præsterede chokerende ny kunst.  Det franske afsnit af udstillingen er delt i 3 etaper. Men fælles for malerierne er kortmotiver over Frankrig, der på oversigtsvenlig vis guider besøgeren igennem de forskellige regioner og landskaber, der næsten hver rummer sin egenart af geografi, klima og forskelligartede landskaber.

For blogejeren var det en fornøjelse at perspektivere disse kunstnere i DK-regie. Ved tidligere (og planlagte fremtidige) besøg ved den franske riviera er gensynet med mange af de franske motiver og penselstrøg altid en fornøjelse.

Fynsk kamp - Udstillingen Kampen om kunsten. Fynboerne fortæller både om et uskønt slagsmål og en venskabelig dyst. I 1907 brød “bondemalerstriden” ud: Fynsk realisme i in fight med fin sym­bolisme. Uden for ringen overgik kunstsamlerne Wilhelm Hansen og Mads Rasmussen hinanden i, hvem der fik flest af de sejrende fynboer på egne vægge. Kampen om kunsten. Fynbo­erne viser værker fra Rasmussens Faaborg Museum og Hansens Ordrupgaard og har sit fokus på kunstnerne Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen.

For fynboer er Fyns kunstmuseum i Odense og Fåborg museum de nærmeste, såfremt de fynske guldaldermalere skal beses og nydes.

EKCs mening:

Når de tre etaper af Tour de France betragtes, forekommer etape I dyster og mørk. Derimod lever de kendte franske impressionister i etaperne II og III virkelig op til kendetegnene. Den lette, luftige, nærmest legende maleragtige håndtering af motiverne i et - fornemmer jeg - samspil af maling on location, men også hjemme i atelieret.  Blandt de kendteste er vel Paul Gaugain, hvor beskueren kan følge ham før - under - og efter hans berømte ophold på Tahiti (Fransk Polynesiens største ø i Stillehavet) i slut 1890erne og ved starten af 1900-tallet.

En af mine store yndlinge blandt franske impressionister er glædeligvis rigt repræsenteret på udstillingen. Camille Pissarro blev født på Dansk Vestindien i en jødisk slægt og forblev for øvrigt dansk statsborger hele livet, trods sin mangeårige tilknytning til Frankrig. Hans legen med lyset opleves nærmest helt surrealistisk. Jeg glæder mig over hans værker, hver gang jeg ser til dem.

Om de fynske malere….tja…de udstillede og ret kendte som Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen er tydeligvis præget af impressionismen. Interessant, men det bærer også tydeligt præg af “provinsialisme”.

Refleksion

Det absolut seværdige museum - både det gamle og den nye tilbygning - rummer udstillingen af de to meget forskellige destinationer i nærmest samme tidsalder (slutningen af det 19. årh. til starten af det 20. årh.).  Et spændende mix for beskueren.

Og kultur og natur er jo stærkt forbundet i oplevelsesuniverset for de fleste. Derfor lidt natur til afslutning:

I nærheden af Ordrupgaard ligger Dyrehaven (Jægersborg Dyrehave). Denne vidunderlige naturperle er rig på motiver. Under den anti-stressende køretur (jf. sidste bill.) sås et anderledes animalsk yngre eksempel fra den store hjortebestand i Dyrehaven.

Det nederste billede viser det fabelagtige lille jagtslot Eremitagen i Dyrehaven. Den mest charmerende måde at bese det eksteriørt (normalt lukket for publikum) og de vidtstrakte omgivelser er at ankomme på eller med hest og kapervogn.  Det sidste gjorde så de to gamle drenge alias bloggere alias “Lindevangs-venner” alias så meget andet. :-)

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen tænker tanker ved Eremitageslottet en juni-dag anno 2011 (blogejeren skimtes til venstre) i kapervognen.

Indimellem blev der naturligvis også tid til en god frokost med tilhørende væske. Man(d) bliver så pokkers sulten og tørstig af al den kultur og natur…..prøv selv - kære læser! ;-)

Noter:

http://www.ordrupgaard.dk/emner/forside.aspx

http://www.ekc-kunstmaler.dk/

Kommentarer

 1. Søren
  16. Jun 2011 23:35
  1

  Jeg kender turen - kan du bruge disse billeder:
  http://www.camille-pissarro.org/
  :)

 2. Erik Hulegaard
  17. Jun 2011 00:28
  2

  @Søren# 160611-2335:

  Tak - jeg har videresendt dit interessante link til den professionelle kunstmaler Erik Korsgaard Christensen!

 3. Per
  17. Jun 2011 09:17
  3

  Tak for herlig info. Måske Ordrupgaard skulle flettes ind i weekendens program ;-)

 4. Erik Hulegaard
  17. Jun 2011 09:40
  4

  @Per - du bør afgjort smutte forbi Dyrehaven og/eller Ordrupgaard i nærheden, såfremt din tidsplan tillader det ved weekendbesøget i Hovedstaden. ;-)

 5. Beologen
  17. Jun 2011 12:41
  5

  I har vist rigtigt hygget jer :-)

  Trods en barndom, hvor jeg nærmest sov i ske med kronhjortene i Dyrehaven, så har jeg aldrig været på Ordrupgaard.

  Tror det må på 'tu du'-listen :-)

 6. Erik Hulegaard
  17. Jun 2011 12:44
  6

  BEO - du ved jo noget om, hvordan "gamle" blogvenner kan hygge sig sammen i forskellige kulisser! ;-)

 7. Erik Hulegaard
  17. Jun 2011 20:59
  7

  @ BEO - 170611-2057:

  Og vi er ikke færdige..... ;-)

 8. madonnaen
  18. Jun 2011 12:18
  8

  Hej Erik

  Haha...der er I to stratenrøvere kommet godt op og køre.;-)

  I forstår som vanligt at hygge jer.:-)

  Ordrupgaard...tjae... det kunne være en mulighed, men alle de skovture skal jo også overstås, i går "De hvide Svaner" ved Karrebæksminde, og i næste uge "Ravelinen".

  PS! Til gengæld er TV2 blog ikke 'oppe at køre', så derfor min kommentar og hilsen her.;-)

  /madonna

 9. Erik Hulegaard
  18. Jun 2011 12:33
  9

  @madonnaen#180611-1218:

  Jamen velkommen på denne blogplatform, der er langt, langt mere driftssikker end TV2-bloggen. Bortset fra nattens tekniske udfald fra kl. 01.00 - 02.00, er den uhyre stabil året rundt.

  Jovist - den årlige lidt udvidede (og længe planlagte) sammenkomst var absolut dømt "vellykket"; takket være vejret og koncentreret planlægning.

  "De hvide Svaner" kendes ej, men er vel et naturligt valg for en person, der er velkendt med Sydsjællands herligheder og har haft fritidshus på øen med chokoladefabrikken og kostskolen, samt den nuttede lille Ida-færge.

  Ravelinen fortjener næsten sin egen Metro-station, men nu er de to linier jo trukket på "Djævleøen"! At man ikke lod Amagerbrogade være den ene linieføring med afstikker til KL, er mig ufatteligt. Men stop med det; interesserer ikke den bilglade Madonna! ;-)

 10. madonnaen
  18. Jun 2011 12:58
  10

  @ Erik Hulegaard

  Takker for velkomsten, og har taget dit råd ad notam, om ikke at 'lægge alle æg i én kurv', for pludselig er TV2 blogs måske helt nedlagt eller bare ikke tilgængelig i dagevis, så jeg har oprettet en blog her på smartlog, hvis jeg ellers får tid til at skrive, men det kommer jo nok.:-)

  Vi var 150 personer afsted i går (uden gemalen), han syntes jeg skulleud på 'egen boldgade', eller også trængte han bare til fred og ro.;-)

  Metroen ligger nul ikke mange skridt fra "Ravelinen" på Christianshavns Torv, men som bekendt benytter vi andre trafikale metotoder.:-)

  Og så må én af os jo holdes nogenlunde 'appelsinfri' under de 0,50 promille, og det er heller ikke noget problem.

  Ha' en dejlig weekend, Erik, på trods af det ustabile vejr.;-)

  /Madonna

 11. madonnaen
  18. Jun 2011 13:18
  11

  PS! Går ud fra, at KL er Kommunernes Landsforening, der hentydes til (kommer selv i en af kolosserne ved siden af, men nej, mentroen ved Artellerivej er ikke forbundet med Christianshavn, desværre.:-)

  (Hvis jeg har forstået din anke korrekt?)

 12. Erik Hulegaard
  18. Jun 2011 13:19
  12

  @madonnaen#180611-1258:

  Den med "ikke lægge alle æg i samme kurv" genkendes tydeligt fra mine leveregler. ;-)

  Du er nu lokaliseret på dette blogunivers og bookmarked (højre spalte) under "følges regelmæssigt".

  Og enig i logistikken for Ravelinen - det er ikke mange skridt! ;-)

  Smuk weekend retur! ;-)

 13. Erik Hulegaard
  18. Jun 2011 13:28
  13

  @Madonnaen#180611-1318:

  Ved KL forståes i offentlige danske sammenhænge altid Kommunernes Landsforening.

  Ved KL (internationalt og DK-trafikalt) forståes Kastrup Lufthavn. Det var sidstnævnte, jeg mente i denne kontekst. Som mange - især de fastboende i Amager - var det mig en gåde med en østlige linieføring til KL (lufthavnen).

  Det store trafiktræk er jo Amagerbrogade, hvorfra der kunne være sket et sving fra f.eks. Amager Landevej mod KL. At det endte med M2s linieføring langs Amager strand var der flere grunde til.

 14. Søren
  21. Jun 2011 17:16
  14

  Med hensyn til Eremitageslottet har denne artikel måske din interesse:
  http://gentofte.lokalavisen.dk/endelig-faar-thurah-fred-i-sin-grav-/20110621/artikler/706219530/1048
  :-)

 15. Lupo
  27. Jun 2011 18:59
  15

  Lupo (er vågnet fra dvale men) har heller ikke besøgt Ordrupgård.
  Fint foto af jer, der i vognen ;)
  Næste gang jeg vover mig over begge bælter vil det nok være for en visit på Frederiksberg, du ved ;)
  Til august formår jeg nok at begive mig til Århus den 12. Til en oplevelse af format - QM2 i Danmark - igen.

  :)

 16. Erik Hulegaard
  30. Jun 2011 13:36
  16

  @Lupo#270611-1839:

  Kommentarer modtaget med tak og forstået. ;-)

 17. Donald
  18. Jul 2011 12:31
  17

  Det har været en dejlig tur (nu har jeg vist fundet ud af at "smartlog" fungerer).

  Det er meget fine oplysninger om malerne, jeg mener Corot og en anden måske nok var forløbere for impressionisternes lys-orgier, men at deres kendetegn måske mere ... (jeg husker det meget dårligt) mere var at have en kærlighed til en ikke så idylliseret natur, hvor træer ikke altid var grønne og himlen ikke var blå - eller hvad.

  Alfred Sisley og Camille Pissaro er blandt mine favoritter, og jeg var glad for at læse lidt (nok) om Pissaro til at danne mig et billede af mandens liv.

 18. Erik Hulegaard
  18. Jul 2011 12:39
  18

  @Donald#180711-1231:

  Når dit lægebesøg hos din prkt.læge, alternativt en specialist (gastroenterolog) er vel overstået, kan du sagtens nå en tur ind fra Nordsjælland til Ordrupgaard, inden udstillingen lukker ned. ;-)

 19. Donald
  18. Jul 2011 13:20
  19

  OK - det var en god ide! :)

Statistic

Bloginformation

Mere information på www.hulegaard.dk

Søg og find


Erik Hulegaard
Erik Hulegaard
Indlæg ad hoc.

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv